Volontiranjem su bliže zaposlenju

25_01_2012 / 23:42h  |  Autor: KMaja
Volontiranjem su bliže zaposlenju

Volonteri doniraju svoj rad i vrijeme, a za uzvrat dobiju iskustvo, edukaciju i priliku da usavršavaju nove vještine. U prilog tome ide i činjenica da se jedna volonterka i zaposlila u organizaciji u kojoj je volontirala...

Gotovo tradicionalno pitanje - što potiče volontere na doniranje slobodnog vremena, koji je to kliker koji im pomaže da gledaju dalje od osobne koristi i rade nešto društveno korisno, pitali smo troje mladih koji su, zajedno sa još petnaestak kolega, prošli petak proveli na Marjanu uređujući okoliš devet starih kamenih kućica, u sklopu šireg projekta kojim se promovira volonterstvo kao mogućnost poboljšanja zapošljivosti mladih.


- Dvije su stvari bile presudne kod moje odluke da volontiram: imao sam puno slobodnog vremena i Volonterski centar Mi ima online prijavu. Google mi ih je prve izbacio kada sam pretraživao volontiranje u Splitu. Dodatan je poticaj bio i to što su me, odmah nakon što sam se prijavio, nazvali. Uskoro bi trebao postati asistent u šetnji starijoj osobi u udruzi Mi - kaže Marijan, informacijski tehnolog. - Ma i da nađem posao, nastavio bi volontirati, samo treba rasporediti vrijeme. Volontiranje je poziv, nešto što sam zaključiš da želiš raditi, a ne nešto što nekome možeš nametnuti - zaključuje Marijan.


- Imala sam želju pomoći, sudjelovati, ali i sama steći praksu i naučiti neke nove vještine - kratka je i jasna Ružica.


- Mislim da je rad u udrugama dobar način za ostvarivanje ideja koje ne bi mogao tako lako provesti sam. Usput mogu steći praksu, ali i pomoći nekome – odmah iz prve ruke vidim kako se dobro vraća dobrim i to me dodatno motivira. Ima dosta volontera među mladima iz osnovne i srednje škole, ne znam zašto se i stariji više ne uključuju - primjećuje Mario, slikar.


Akciju uređenja marjanskih kućica, pod nazivom Mladi i zeleni, osmislili su i realizirali sami volonteri, koristeći znanja usvojena na edukacijama iz područja volonterstva, prezentacijskih, komunikacijskih i organizacijskih vještina te pisanja projektnih prijedloga koje su stekli u IPA projektu - objasnile su Tanja Radić i Ružica Opačak, suradnice u programu Volonterski centar Udruge Mi.


- Regionalni Volonterski centri u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku provode jednogodišnji IPA projekt Volonterski centri – spona između volonterstva i zapošljivosti mladih. Ovo je druga akcija ovih volontera u Splitu. Prva, pod nazivom Pričam ti priču, održana je za Svetog Nikolu u Dječjem domu Maestral - pojašnjava Tanja.


- U projekt se uključilo dvadesetak volontera. Dio njih odazvao se na poziv Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sa kojim imamo dobru suradnju, a dio se prijavio sam, putem online prijavnice na web stranici udruge. Svim sudionicima su ponuđene volonterske pozicije prema jasnim opisima posla u organizacijama sa kojima surađujemo - dodaje Ružica. 


- Naši volonteri imaju priliku raditi uglavnom u neprofitnim organizacijama kao što su Hepatos, Cenzura plus, Srce, Liga za prevenciju ovisnosti, Dyxy, COO Juraj Bonači – DC Firule, Zdravi grad, ali i u Gradskoj knjižnici Marko Marulić ili dječjem vrtiću Radost. Volonteri doniraju svoj rad i vrijeme, a za uzvrat dobiju iskustvo, edukaciju i priliku da usavršavaju nove vještine. U prilog tome ide i činjenica da se jedna volonterka i zaposlila u organizaciji u kojoj je volontirala - naglašava Ružica.



14 godina volonterskog centra

Volonterski centar u Splitu djeluje već 14 godina. Svake godine sve se veći broj građana njihovim posredstvom uključi u volontiranje. Postanite jedan od njih jednostavnom prijavom putem linka i sudjelujte u izgradnji kvalitetnijeg civilnog društva u našem gradu!