Volontiraj u školi

22_09_2014 / 01:55h  |  Autor: T.F.  |  Foto: Rene, arhiv
Volontiraj u školi

Zadaće volontera bit će organiziranje volonterskih akcija te pomaganje školi i lokalnoj zajednici, ali će i sami imati priliku nešto novo naučiti budući da će proći potrebne edukacije te će im biti dodijeljen mentor koji će im pomagati i pratiti njihov rad.

Forum za slobodu odgoja osmislio je projekt Školski volonteri, kojem je cilj promicanje volonterskih inicijativa te osnaživanje odgojno-obrazovnih ustanova za uključivanje volontera u rad s učenicima. Projekt će omogućiti mladim nezaposlenim odgojno-obrazovnim radnicima ali i studentima završnih godina da steknu praktično iskustvo u zvanju za koje su se školovali te da iz prve ruke vide kako izgleda posao u školi.

Poziv je otvoren do 26. rujna, a prijava uključuje slanje ispunjenog prijavnog obrasca i životopisa u Europass formatu na adresu: [email protected] . Poziv i prijavnica mogu se pronaći ovdje.

U projekt su uključene tri županije (Grad Zagreb, Zagrebačka te Splitsko-dalmatinska županija) čije će škole dobiti potrebnu podršku i edukaciju kako bi mogle uspješno provoditi volonterske akcije ali i promovirati aktivno građanstvo kroz volonterstvo. Također, volonterstvo je jedna od tema koje će se obrađivati u sklopu građanskog odgoja i obrazovanja tako da je ovo izvrsna prilika za nastavnike da osnaže svoje znanje o navedenim temama.

Projekt je započeo u ožujku 2014. godine i trajat će 18 mjeseci, a osim Foruma za slobodu odgoja kao partneri sudjeluju Udruga MoSt, Zagrebačka županija te Osnovna škola Sesvete. Zadaće volontera bit će organiziranje volonterskih akcija te pomaganje školi i lokalnoj zajednici, ali će i sami imati priliku nešto novo naučiti budući da će proći potrebne edukacije te će im biti dodijeljen mentor koji će im pomagati i pratiti njihov rad.

Na taj način će mladi nezaposleni stručnjaci, škole i organizacije civilnog društva zajedničkim snagama pokušati približiti ideju volonterstva učenicima, kako bi se razvili u mlade ljude koji će prepoznavati i uvažavati potrebe zajednice, te u konačnici u aktivne građane.
Projekt Školski volonteri financiran je od strane Europske unije, a više o projektu pročitajte na stranicama posvećenim projektu.