Volonterski kampovi spajaju!

18_07_2013 / 00:20h  |  Autor: Ana Marković  |  Foto: vcz.hr
Volonterski kampovi spajaju!

Međunarodni volonterski kampovi specifičan su oblik volontiranja. Oni koji bi ljeto htjeli provesti malo drugačije, spojiti ugodno s korisnim, neće pogriješiti - potvrdili su nam to i u Volonterskom centru Zagreb.

Za nezaboravno ljeto nije potreban veliki budžet ni koktel u ruci. Oni koji bi ljeto htjeli provesti malo drugačije, spojiti ugodno s korisnim, neće pogriješiti ulože li svoje vrijeme u volontiranje, o čemu smo razgovarali s Andreom Pandurović Grgin iz Volonterskog centra Zagreb.

Volontiranje postaje sve popularnije u Hrvatskoj


- Volontiranje je općenito u porastu; svakim danom brojimo sve veći broj volontera, i mladih i generalno - ovim nas je riječima razveselila Andrea. - Preko ljeta se ide uglavnom na kratkoročne projekte jer je njih tada više u ponudi, bilo da se radi o radionicama, festivalima ili o volonterskim kampovima. Zimi se mladi uglavnom uključuju u dugoročne projekte, onda je takvih puno više. To mladima omogućuje da u kontinuitetu sudjeluju u radu neke organizacije. Kratkoročno je volontiranje intenzivnije, a dugoročno doprinosi kvaliteti volonterskih znanja i vještina - objasnila je dodajući da kratkoročno volontiranje po zakonu ne može trajati više od tri mjeseca, a sve više od toga dugoročno je volontiranje.

>> Ana, što će ti Guatemala!?


Iako je broj volontera u porastu, još uvijek to nije na razini nekih drugih europskih zemalja, u kojima kultura volontiranja dulje postoji. Upravo zato u Hrvatskoj treba informirati mlade i građane općenito što volontiranje predstavlja.

Međunarodni volonterski kampovi karta su u druge kulture

- Međunarodni volonterski kampovi specifičan su oblik volontiranja. Najzastupljeniji su oblik kratkoročnog volontiranja i u pravilu traju dva tjedna. Oni omogućuju mladima, ali i ostalima da upoznaju druge kulture, nove ljude i jezike, da putuju, da se možda bave nekom temom koja je direktno povezana s njihovim obrazovanjem - rekla je Andrea.

Spomenuti su kampovi, premda ih ima tijekom cijele godine, najaktivniji od travnja do listopada, zbog čega su atraktivni mladim volonterima. Uključenjem u međunarodnu grupu volontera imaju priliku pomoći lokalnoj zajednici, ali i steći nova iskustva i vještine.

Raznolikost tema i aktivnosti: okoliš, umjetnost, rad s djecom, rad sa starijim osobama

- U volonterskim kampovima ima raznih tema: okoliš, umjetnost, rad s djecom, rad sa starijim osobama. Najveći broj kampova usredotočuje se na teme vezane za okoliš, no ima dosta i onih volontera koji su zainteresirani za rad s djecom – upoznala nas je Andrea s aktivnostima kojima se mladi volonteri mogu posvetiti.

Napomenula je i da se volonteri pri izboru nekad više vode time kamo bi voljeli otići pa im je sporedno čime se kamp bavi. Nasuprot tome, Volonterski centar Zagreb savjetuje da se volonteri prijavljuju za one aktivnosti za koje postoji jaka motivacija, a ne da najjači motiv bude posjetiti zemlju koja se volonteru sviđa.

Prijaviti se nije teško - prvi je korak posjetiti vcz.hr


Procedura prijave za volonterske kampove nije komplicirana kao kad je riječ o prijavi za dugoročno međunarodno volontiranje. Prvi korak bio bi posjetiti naše stranice, www.vcz.hr, otići na rubriku međunarodno volontiranje gdje su pojašnjeni svi daljnji koraci prijave - rekla je Andrea objasnivši i koja je uloga Volonterskog centra Zagreb u svemu tome.

Nakon što volonter ispuni prijavnicu, javlja se u Volonterski centar Zagreb, gdje plaća članarinu za Centar. Članarina se koristi za podmirivanje administracijskih troškova. Plaća se i participacija (200 kuna za volontiranje u kampovima na prostoru država bivše Jugoslavije i 320 kuna za sve ostale zemlje), čime se pokriva zdravstveno osiguranje i troškovi SCI-u, međunarodnoj mreži čijim se posredstvom volonteri šalju u kampove. Nakon toga Volonterski centar Zagreb javlja se organizaciji u čiji se kamp volonter želi uključiti.

Za ljeto u znaku volontiranja još nije kasno - mogućnosti još uvijek ima

Premda je sezona već odmakla i premda su mnogi kampovi već popunjeni, mogućnosti još uvijek ima. Prema podacima Volonterskog centra Zagreb koje nam je dala Andrea, još se može naći mjesto u Češkoj, Keniji, Japanu, Maroku, Rusiji, Turskoj i Srbiji. Osim toga, međunarodni volonterski kampovi postoje i u Hrvatskoj a organizira ih Volonterski centar Zagreb u partnerstvu s drugim organizacijama.

Dakle, osim što volonteri imaju mogućnost provesti dva nezaboravna tjedna u inozemnim kampovima, internacionalno iskustvo mogu steći i u Hrvatskoj. I u jednom i u drugom slučaju potrebno je samo malo vremena i motivacije.

Za volontiranje postoji samo donja granica

Za volontiranje nema dobne granice, osim one donje. Prema zakonu, osoba mora imati najmanje 15 godina da bi volontirala i, ako nije punoljetna, potrebna je suglasnost roditelja. Gornja granica ne postoji ni za volonterske kampove ni za lokalne projekte.

Oprez - volontiranje se često zloupotrebljava!

Iako je volontiranje prije svega čin dobre volje kojim pojedinac ulaže svoje vrijeme u pomaganje zajednici bez očekivanja novčane naknade, često se zloupotrebljava. Nije potrebno samo reći što volontiranje jest, nego i ono što nije: ono ne uključuje stručno osposobljavanje ni stručnu praksu. Volonter nije sinonim za besplatnu radnu snagu koja se iskorištava za stjecanje profita.