Više ne garantiraju mladima

28_03_2014 / 15:19h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Infografika MMH
Više ne garantiraju mladima

Nakon što je Vlada zaustavila provedbu mjera među kojima je i najrazvikaniji rad za 1600 kuna, Mreža mladih hrvatska objavila je oštru reakciju te upozorava da ni sredstva koja se očekuju iz EU neće biti dovoljna.

- U situaciji kada nezaposlenost mladih u 2014. dostiže preko 125 tisuća (otprilike trećina ukupne registrirane nezaposlenosti) te kada je Hrvatska treća po stopi nezaposlenosti mladih u dobi od 15 do 24 godine, zaustavljanje provedbe Aktivne politike zapošljavanja smatramo izrazito štetnim i nesmotrenim potezom kojim Vlada i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pokazuju ne samo da ne znaju kvalitetno planirati unaprijed, već da ne prepoznaju niti vrijednost politika koje provode - stoji u oštroj reakciji Mreže mladih Hrvatske (MMH) nakon što je Vlada zbog nedostatka sredstava zaustavila provedbu svih mjera Aktivne politike zapošljavanja (APZ) među kojima je i najrazvikaniji rad za 1600 kuna.

>> Mladi od roditelja odlaze s 33

- Vlada je imala političku i društvenu odgovornost naći druge izvore iz kojih bi financirala te mjere - ističu u MMH te upozoravaju da ni sredstva koja se očekuju iz Europskog socijalnog fonda neće biti dovoljna pa se pitaju što Vlada misli poduzeti kada se i taj novac potroši. Ne kriju ni strah da se novac neće ulagati u reforme pa će se mladi u Hrvatskoj, kad EU prestane financirati Garanciju, opet naći u situaciji u kojoj su i danas - nezaposleni i bez mjera APZ.

- Ako vlasti nisu voljne ili sposobne odgovorno postupati prema mladima, koji su u Strategiji borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti prepoznati kao skupina pod velikim rizikom, uistinu se moramo zapitati - može li Vlada išta više garantirati mladima? – zaključuju u MMH.