Veljača u Kinoteci

01_02_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Kinoteka Zlatna vrata
Veljača u Kinoteci

U programu Kinoteke Zlatna vrata u veljači naći će se kandidati za ovogodišnjeg Oscara, filmski klasici i filmovi za djecu.

Kinoteka Zlatna vrata je i u najkraćem mjesecu u godini pripremila bogat program u kojem će se naći kandidati za ovogodišnjeg Oscara, filmske klasike i filmovi za djecu.

Mjesec započinje dobitnikom nagrade za najbolji dokumentarni film 2018. godine, Bergman: jedna godina, jedan život/ Bergman – A Year in a Life/ (Jane Magnusson, 2018.), koja opisuje kako je izgledala Bergmanova 1957. godina. Nakon dokumentarca pogledajte Miljenicu/ The Favourite/ (Yorgos Lathimos, 2018.), film koji je nominiran u čak deset oscarovskih kategorija o engleskoj kraljici Anne. Miljenicu možete pogledati i sljedeći dan, u subotu 2. veljače. To jutro u programu Kinotekice na repertoaru je Mirai/ Mirai no Mirai/ (Mamoru Hosoda, 2018.), nominiran za Oscara za najbolji animirani film. U subotu navečer pogledajte dramu Divlji život/ Wildlife/ (Paul Dano, 2018.), priču o sazrijevanju tri člana obitelji, majke, oca i sina.

Ponedjeljak, 4. veljače, rezerviran je za film Prvi čovjek/ First Man/ (Damien Chazelle, 2018.), film koji prati života Neila Armstronga između 1961. i 1969. godine. Sljedeći dan možete ponovno pogledati dokumentarac Bergman: jedna godina, jedan život, a prije toga pogledajte najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea, Ne diraj!/ Touch Me Not/ (Adina Pintilie, 2018.). U srijedu, 6. veljače, možete pogledati film Mary Shelley/ (Haifaa Al-Mansour, 2018.), o životu engleske književnice koja je najpoznatija po svom djelu Frankenstein. Poslije toga je na rasporedu drama Hladni rat/ Zimna wojna/ (Pavel Pawlikovski, 2018.) koja donosi ljubavnu priču u Poljskoj 50ih godina prošlog stoljeća. U četvrtak, 7. veljače, će se ponovno gledati dokumentarac o Bergmanu, a nakon njega će se prikazati novi film Clinta Eastwooda, Mula/ The Mule/ (Clint Eastwood, 2018.), o veteranu iz Drugog svjetskog rata koji postane krijumčar droge za meksički Sinaloa kartel. Mula će se prikazati i u petak i subotu, a u petak će te moći pogledati i Miljenicu. Subota, 9. veljače, započinje Kinotekicom u čijem programu će se prikazati hvaljeni animirani film Spider-man/ Spider-Man: Into The Spider-Verse/ (Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman, 2018.). U subotu popodne imate još jednu priliku pogledati film Juliet, gola (Glazbena ljubav)/ Juliet, Naked/ (Jesse Peretz, 2018.) snimljen prema istoimenom romanu popularnog Nicka Hornbyja.

Ponedjeljak, 11. veljače, rezerviran je za Miljenicu. Utorak, 12. veljače, posvećen je talijanskom scenaristu i redatelju Bernardu Bertolucciju. U njegovo sjećanje prikazat će se film Mjesec/ La luna/ (Bernardo Bertolucci, 1979.). U srijedu, 13. veljače, na rasporedu je japanski film Obiteljske veze/ Manbiki kazoku/ (Hirokazu Koreeda, 2018.) koji je osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, a nakon njega možete uhvatiti još jednu projekciju filma Ne diraj!. U četvrtak i petak moći ćete pogledati još jedan film nominiran za Oskara - Zelena knjiga: vodič za život/ Green Book/ (Peter Farrelly, 2018.). Osim njega na rasporedu je i Prvi čovjek. Tjedan završava Kinotekicom u kojoj će se prikazati Ralph ruši Internet: krš i lom 2/ Ralph Breaks the Internet: Wreck-it Ralph 2/ (Rich Moore, Phil Johnston, 2018.) te reprizama Miljenice i Zelene knjige.

Zelenu knjigu će te moći pogledati i početkom idućeg tjedna u ponedjeljak, 18. veljače, i utorak, 19. veljače. U sklopu programa 130 godina Charlia Chaplina, u utorak će se prikazati Potjera za zlatom/ Gold Rush/ (Charles Chaplin, 1925.). Filmove Prvi čovjek i Bergman: jedna godina, jedan život reprizirat će se u srijedu, 20. veljače. U četvrtak, 21. veljače, na rasporedu je povijesna komedija Smrt Staljina/ Death of a Stalin/ (Armando Iannucci, 2017.) koja prati dane nakon Staljinovog konačnog pada i borbu njegovih ministara za kontrolu. Nakon komedije moći ćete pogledati triler Nestali/ Keepers/ The Vanishing/ (Kristoffer Nyholm, 2018.) temeljen na istinitoj priči o neobjašnjenoj lokalnoj legendi Flannanskog otočja. Petak, 22. veljače, je rezerviran za reprize filmova Ne diraj! i Nestali. U subotu će biti još jedna projekcija Nestalih, a ujutro u Kinotekici će se prikazati Izbavitelji 2/ Incredibles 2/ (Brad Bird, 2018.), dugo očekivani nastavak priče o super-herojskoj obitelji.

Posljednji tjedan u veljači započinje projekcijom debitantskog filma Martina Scorsesea, Tko to kuca na vrata/ Who's That Knocking at My Door/ (Martin Scorsese, 1968.). Ostatak tjedna će na repertoaru biti reprize. Imat ćete još jednu priliku za pogledati filmove Hladni rat, Zelena knjiga, Obiteljske veze, Nestali te Miljenica.