Važno je da ne zaboravimo povijest

20_01_2013 / 11:46h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: pleter.info
Važno je da ne zaboravimo povijest

Udruga studenata povijesti Toma Arhiđakon iza sebe ima niz aktivnosti, a sljedeći projekt je obilježavanje dvadesete obljetnice operacije Maslenica. Tom prigodom smo o radu udruge porazgovarali sa Matom Božićem koji izreku historia est magistra vitae živi još od osnovne škole...

Udruga studenata povijesti Toma Arhiđakon formalno je osnovana krajem svibnja prošle godine, iza sebe ima niz aktivnosti, a sljedeći projekt je obilježavanje dvadesete obljetnice jedne od najznačajnijih operacija Domovinskog rata - oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Maslenica. Tom prigodom smo o radu udruge porazgovarali sa Matom Božićem, studentom pete godine povijesti i filozofije na splitskom Filozofskom fakultetu i predsjednikom udruge. On slavnu Ciceronovu izreku historia est magistra vitae živi još od osnovne škole kada je počeo pratiti povijesne događaje i skupljati novinske isječke.

- Kolege Josip Burić i Marin Pelaić, također studenti povijesti, predložili su da osnujemo jednu ovakvu udrugu. Htjeli smo povezati studentski život s kulturnim događanjima u Splitu jer su studenti pretežito orijentirani na predavanja i studiranje te im je trebao nekakav poticaj da se uključe u društvena zbivanja kako bi to studiranje imalo smisla - započinje priču Mate.

- Na početku smo organizirali posjet arheološkim lokalitetima Rižinice i Crikvine podno Klisa. Široj javnosti smo se približili obilježavanjem 130. godišnjice pobjede splitskih narodnjaka na općinskim izborima 1882. - organizirali smo ciklus studentskih predavanja u sveučilišnoj knjižnici i završnu proslavu u kavani Bajamonti na Prokurativama koja je prije bila talijanska čitaonica i sjedište fašističke stranke u Drugom svjetskom ratu. Sjetili smo se i Vukovara paljenjem svijeća te smo popratili međunarodni znanstveni skup u nekadašnjoj palači obitelji Papalić prilikom 700. obljetnice splitskog gradskog tzv. Percevalova statuta iz 1312. godine - rezimira Mate početke rada udruge navodeći da su neki od ciljeva koje nastoje ostvariti, prije svega, populariziranje povijesti i historiografije, obilježavanje različitih obljetnica te posjećivanje historiografskih simpozija i skupova.

U funkciji je i portal pleter.info, a do kraja ove akademske godine planiraju pokrenuti i časopis u kojem će prezentirati radove studenata kako bi im pružili priliku da iskažu svoje ideje bez ograničavanja na isključivo historiografske prikaze.

- Na povijesne događaje možemo gledati iz različitih kuteva pri čemu mi možemo imati jednu perspektivu, a netko s one strane granice na drugačiji način vidi stvari. Potrebno je sve perspektive međusobno suočiti i na neki način povezati. Mislim da bi to bilo vrlo poticajno i korisno hrvatskom društvu jer je loše da ostane zatvoreno u neke svoje granice i okvire – objašnjava Mate ideju uspostavljanja prekogranične suradnje otkrivajući da već rade na povezivanju hrvatskih i talijanskih povjesničarskih organizacija s namjerom istraživanja hrvatske zajednice u Italiji i talijanske zajednice u Hrvatskoj.

- Smatram da je bitno imati svijest o prošlosti, da ne zaboravimo što se dogodilo. To je korisno za naše društvo, naš identitet, našu sadašnjost i budućnost. Neki događaji u prošlosti mogu nam biti inspiracija za buduće djelovanje kao i za upoznavanje sadašnje situacije. U smislu povijesti kao učiteljice života mislim da je to vrlo pozitivno i korisno – zaključuje Mate.

O operaciji Maslenica u knjižnicama će pričati najviše studenti

Udruga će nizom predavanja obilježiti 20. obljetnicu jedne od najznačajnijih operacija Domovinskog rata - oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Maslenica koja se odvijala od 22. do 27. siječnja 1993. godine i u kojoj je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik čime je ponovno omogućena nesmetana prometna povezanost sjevera i juga Hrvatske, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pobunjeni Srbi prilikom povlačenja neuspješno minirali s namjerom da izazovu katastrofu u nizvodnom toku Cetine.

U Sveučilišnoj knjižnici će se 21. siječnja od 17:30 održati dva predavanja studenata. U prvom, pod nazivom Srpsko-crnogorska agresija na dalmatinske gradove 1991. godine, govorit će Marin Pelaić i Željana Rončević, a u drugom, pod nazivom Društveno-politička pozadina operacije Maslenica, izlagat će Mate Božić. Iduće večeri, od 17:30 u Gradskoj knjižnici Marka Marulića predavanje pod nazivom Operacija Maslenica održat će Kristina Taraš, a predavanje pod nazivom Oslobodilačke operacije Hrvatske vojske 1994. i 1995. održat će Andrijana Perković Paloš. Studentima će se pridružiti i umirovljeni brigadir Stanko Čelar sa predavanjem Mjesto i uloga 4. gardijske brigade u oslobodilačkoj operaciji Maslenica 1993. godine. Tom prigodom će i Katarina Pavičić čitati duhovno-domoljubne pjesme iz svoje zbirke Zajedno kroz sjećanja.

Udruga je otvorena za sve ljubitelje povijesti

Udruga studenata povijesti Toma Arhiđakon otvorena je za suradnju sa svim institucijama i organizacijama, a priključiti im se mogu svi zainteresirani, ne samo studenti povijesti. Osim putem weba pleter.info, kontakti i više informacija o radu udruge mogu se pronaći i na Facebooku.