Vava promijenio Bookvicu

30_11_2012 / 19:30h  |  Autor: KMaja  |  Foto: arhiva
Vava promijenio Bookvicu

Vava nam je u nekonvencionalnom, književno-glazbenom izdanju Bookvice, otkrio kako je tekst za pjesmu Sa dlana boga pala si izvorno naslovio Lilit te kako je tekst za Oči su ti ocean reducirao iz pune dvije stranice teksta...

Posjetitelji kluba Quasimodo ovoga su četvrtka imali priliku uživati u nekonvencionalnom, književno-glazbenom izdanju Bookvice – u goste je iz Rijeke došao Vlado Simcich Vava kako bi promovirao svoju novu knjigu Odstranjivač ljubavi, ali i održao mini koncert.

Za početak nas je pozdravio sa izvedbom Summertime Gerogea Gershwina na akustično električnoj gitari, a zatim je voditeljica Patricija Vodopija ukratko predstavila presjek njegove glazbene i književničke karijere. Potom su uslijedila pitanja na koja je Vava opušteno i duhovito odgovarao. Patriciju je između ostalog zanimalo da li se okušao i u poeziji. – Objavio sam desetak poetskih uradaka. Za neke bi želio da nestanu, a sa nekima se i danas slažem – rekao je.

Otkrio nam je i kako mu je tekst za pjesmu Sa dlana boga pala si, koju je izvorno naslovio Lilit, bilo teško napisati pošto mu je pjevač zadao metriku te kako je tekst za Oči su ti ocean reducirao iz pune dvije stranice teksta. Kao glazbene uzore naveo je Boba Dylana i Micka Jaggera, a među književnicima je istaknuo imena kao što su Robert Musil, Thomas Mann, Nick Hornby te Milan Kundera.

Zbirka je dugo čekala na objavljivanje, rekao je, pošto je tri godine stala u ladici jednog zagrebačkog izdavača. Konačno je odlučio ponuditi je lokalnom, riječkom izdavaču, koji ju je u pola godine i objavio. Zbirka koju čine četiri priče i kratki roman bavi se muško ženskim odnosima te predstavlja i svojevrstan psihogram jedne generacije Riječana.

Pročitao je dvije priče – Uživo iznad Hartere, iz aktualne zbirke, te Autentična Lilit, novu priču iz nedavno završene zbirke sa čijim objavljivanjem ipak želi pričekati.

Odstranjivač ljubavi nije samo naziv zbirke, to je stvarni napitak čiji je recept Vava podijelio s nama. On djeluje kao sirup, otkrio je, isprva sladak ali ostavlja gorak okus u ustima, u što su se mogli uvjeriti svi posjetitelji pošto je nakon uobičajene nagradne igre u kojoj je dobitnik osvojio knjigu, konobar na stolove donio napitak na degustaciju. Dok je publika pijuckala gorko slatki tamni sirup, Vava je odsvirao tri skladbe.

Šteta je samo što se neki posjetitelji nisu mogli suzdržati od razgovora za vrijeme izvođenja – priču je ambijentalnim bluesom bio teško prekriti.

Za dva tjedna Lucićeva poezija

Za dva tjedna ne propustite predstavljanje nove zbirke poezije Predraga Lucića, uz gošću, Olju Savićevć-Ivančević.