Došla, izložila, pobijedila

24_05_2014 / 10:47h  |  Autor: Kristina Tešija
Došla, izložila, pobijedila

Unatoč brojnim neprospavanim noćima, skučenosti studentske sobe u kojoj je šivala pobjedničku kolekciju i strepnji kada ju je prijavljivala na natjecanja, Ani Bogdan se trud isplatio i priča koja prati kolekciju oduševila je žiri modnog natjecanja.

- Kada spomeneš da si student modnog dizajna, nerijetko krenu pošalice da studiraš da bi postao modni mačak ili nešto slično. Ovako je, uz smijeh, Ana Bogdan započela naš razgovor. Ana je ove godine diplomirala studij modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i odmah se uhvatila u koštac s bitkom na bojnom polju zvanom nezaposlenost.

- Mladi studenti dizajna, kao i osobe koje su već diplomirale, imaju mogućnost prijaviti se na nekolicinu modnih natjecanja u Hrvatskoj. Ja sam svoj diplomski rad, kolekciju koju sam dizajnirala, konstruirala i sašila pod mentorstvom prof. Jasminke Končić, slala na sve natječaje na koje sam naišla u nadi da ću negdje biti primijećena.

Upornost je urodila plodom i Ana je odabrana, uz još sedam dizajnera (od preko 150 prijavljenih), da se natječe na Lift by Perwoll, natjecanju u sklopu sajma mode Zona 45, koje se održalo 10. svibnja. Došla je, izložila i pobijedila, a pobjeda joj je donijela priliku da besplatno prikaže kolekciju na nadolazećem jesenskom Fashion.hr-u za koji se već krenula pripremati.
- Na Fashion.hr-u izlažem petnaest do dvadeset modela i mislim da je vrijeme da krenem s poslom iako sam tek prije desetak dana osvojila ovu vrijednu nagradu. Planiram se zakopati u knjige u potrazi za inspiracijom koju ću, kao i dosada, tražiti u povijesti umjetnosti i povijesti odijevanja.

Upravo se u ovakvom pristupu procesu planiranja, skiciranja, konstruiranja i, naposlijetku, šivanja, vidi Anina predanost radu kao i implementacija naučenog na fakultetu. Ističe da se često dogodi greška da mladi studenti postignu manji uspjeh na početnim godinama studiranja pa odbace fakultet i krenu nekim svojim putem, bez osnove i sigurnosti koju teorijsko znanje pruža.
- Što se mene tiče, svaka kolekcija i model trebaju imati priču. Također, smatram da je nužno da dizajner treba znati konstruirati i šivati modele iako se na fakultetu tolerira ako vam netko drugi sašije ono što ste osmislili. Kao i na svakom fakultetu, treba se zauzeti za sebe, pitati ono što vas zanima i samostalno se angažirati da bi napredovali u onim poljima koja vas privlače.

Unatoč brojnim neprospavanim noćima, skučenosti studentske sobe u kojoj je šivala pobjedničku kolekciju i strepnji kada ju je prijavljivala na natjecanja, izgleda da se trud isplatio i priča koja prati kolekciju oduševila je žiri, baš kao i multifunkcionalni komadi koje je Ana predstavila.
- Kolekcija se zove Mummified Humanity, a sastoji se od sedam modela od kojih sam tri izložila na natjecanju. U njoj sam povezala egipatsku povijest i robotsku konstrukciju koja je unijela dozu suvremenosti.

Iako je u konstrukciji i dizajnu pokazala zavidnu dozu inovativnosti, Ana se ipak potrudila da svi modeli budu nosivi jer smatra da bi ono što mladi dizajneri predstavljaju javnosti na revijama trebalo biti nosivo. Radikalne modne eksperimente ipak bih ostavila za izložbe - naglasila je Ana.