USE-IT mape zadržavaju turiste

11_12_2013 / 20:54h  |  Autor: Ana Marković  |  Foto: Leslie Ann O'Reilly
USE-IT mape zadržavaju turiste

O USE-IT mapi koja mladom turistu služi kao papirnati prijatelj koji ga vodi kroz grad razgovarali smo s koordinatorom projekta USE-IT Cordoba. Njegovo istraživanje pokazalo je da se zbog mape mladi turisti dulje zadržavaju u gradu...

Kako je nekima već poznato, USE-IT Europe organizacija je koja okuplja sve one gradove koji su izradili nekomercijalnu, besplatnu, informativno-zabavnu ili, ukratko, jednu sasvim drugačiju, mapu grada za mlade putnike koja mladom turistu služi kao papirnati prijatelj koji ga vodi kroz grad. Toj će se organizaciji uskoro priključiti i Split, koji galopira prema dovršavanju prve takve gradske mape.

Upravo zato što je riječ o nekomercijalnoj mapi, svi entuzijasti koji se prihvate tog posla najprije se moraju uhvatiti u koštac s potragom za sredstvima za izradu i tiskanje mape, moraju biti strpljivi i spremni objasniti zašto je takva mapa korisna gradu i na koji se način njome promovira ne samo lokalna sredina, nego i mobilnost i multikulturalnost. O tome kako započeti s izradom mape i što je za njezinu realizaciju potrebno razgovarali smo, u Bruxellesu na sastanku članova i budućih članova organizacije USE-IT Europe, s Jesúsom Taguasom, koordinatorom projekta USE-IT Cordoba.

- S USE-IT mapom prvi sam se put susreo kad sam išao u Bruxelles. Dobio sam je u tamošnjem turističkom uredu i jako mi se svidjela jer se ne volim osjećati kao turist, a mapa je davala savjete kako se ponašati kao lokalac. Postala mi je kao prijatelj – objasnio je Jesús zašto je poželio napraviti takvu mapu i za Cordobu. U tome su mu pomogle Inma Moreno i Maria Muñoz, koja je također bila na konferenciji u Bruxellesu a u izradi mu je pomoglo i to što je u sklopu programa Erasmus stranim studentima pokazivao Cordobu pa je tako i sam iznova otkrio svoj grad.

USE-IT mapa Cordobe izdana je 2013., no prve su ideje nastale već 2008, a u izradu su krenuli 2011., kad su naišli i na prve prepreke. – Godinu dana tražili smo sastanke i obavljali razgovore s lokalnim vlastima i s Turističkom zajednicom Cordobe; pristizala su obećanja, no nije bilo konkretnih rješenja za financiranje. Problem je bio u tome što su se tada održavali lokalni, regionalni i nacionalni izbori pa su se donositelji odluka stalno mijenjali. Zatim sam 2012. bio na USE-IT konferenciji, gdje su me voditelji organizacije USE-IT Europe uputili na Youth in Action kao na mogući izvor financijskih sredstava za mapu.

Nakon što je dobio sredstva za tiskanje 20 000 mapa od programa Youth in Action, dobio je sredstva za još 50 000 mapa od Turističke zajednice Cordobe, koja im je ponudila i pomoć u slanju mapa u Bruxelles. Jesús je, osim toga, kontaktirao i ured za studentske razmjene Sveučilišta u Cordobi te mu je tzv. American Office, zadužen za američke studente u Cordobi, u zamjenu za 500 mapa donirao simboličnih 200 euro. No, ti su novci ipak bili od velike pomoći jer su njima pokriveni troškovi distribucije.

Osim što su on i njegov tim uložili puno truda i rada, pri čemu im je glavna motivacija bila ljubav prema svojem gradu i želja da ga predstave mladima, Jesús je svojim iskustvom pomogao mladima iz Seville, Granade i Barcelone da počnu raditi na svojoj USE-IT mapi, a za Granadu je čak i nacrtao naslovnicu. U izradu mape Cordobe uloženo je mnogo sati truda, rada i strpljenja no, kako kaže, isplatilo se, jer zauzvrat se on i dvije članice tima mogu pohvaliti da je i Cordoba postala dio USE-IT mreže, upoznali su mnoge mlade putnike a zahvalan je i na tome što je mogao učiniti nešto dobro za grad.

Jesús i Maria 2012. godine posjetili su Split a u njemu su uživali upravo zahvaljujući savjetima lokalaca koji su ih upućivali gdje jesti, gdje se kupati i što posjetiti. Upravo zato vesele se izlasku splitske mape napominjući nam da nipošto iz nje ne izostavimo picigin - naravno da smo ih poslušali.

Zbog USE-IT mape turisti se duže zadržavaju u gradu

Jesús je U Bruxellesu održao izlaganje pod naslovom How do locals start, gdje je predstavio rad na mapi Cordobe i njegove rezultate, ali i rezultate istraživanja koje je proveo među lokalnim dionicima da bi pokušao izmjeriti utjecaj mape na turizam u Cordobi. Tako je, npr. više od 95 posto hostela odgovorilo da je mapa imala pozitivan utjecaj na promet, 50 posto potvrdilo je da se zbog mape mladi turisti dulje zadržavaju u gradu a sto posto ukupnih ispitanika reklo je da mapa pruža informacije koje ne posjeduje nijedan drugi vodič kroz Cordobu. Konačni su rezultati doveli do zaključka da je USE-IT mapa jedini vodič koji daje tako visoke rezultate s obzirom na to da u njezinu izradu ne treba uložiti puno novaca.