Upoznaj izbore za Euro parlament

07_03_2013 / 12:09h  |  Autor: G.B.
Upoznaj izbore za Euro parlament

Svaku sumnju jesu li izbori za zastupnike u Europskom parlamentu drugačiji izbori od bilo kojih drugih glasači će ukloniti kada dođu na izborno mjesto ili nakon što pročitaju ovaj tekst :)

Medijski prostor već se zagrijao za skore lokalne izbore u svibnju, ali je idilu narušila odluka Predsjednika RH da se 14. travnja održe izbori za zastupnike u Europskom parlamentu. Tako se, gotovo nenadano, u planove svih punoljetnih hrvatskih građana ubacila još jedna građanska obveza.

Malo je dana do izbora, a još manje informacija što se i kako se bira, kao da je riječ o pukoj formalnosti iako će svi bolje upućeni upozoriti da se radi o važnom događaju jer – biramo 12 zastupnika koji će pred Europskim parlamentom zastupati interese hrvatskih građana, donositi zakone i proračune, nadzirati i imenovati članove Europske komisije…

Kao da nije dovoljna činjenica da ćemo prvi put birati zastupnike za Europski parlament, nego će ovo biti i prvi izbori u hrvatskoj povijesti na kojima će se mrtvima uskratiti pravo glasa. Popis birača je konačno sređen i preporuča se da svi uz par klikova provjere ispravnost upisanih podataka.

Svaku sumnju jesu li ovo drugačiji izbori od bilo kojih drugih glasači će ukloniti kada dođu na izborno mjesto – na glasačkom listiću dočekat će ih poprilična količina imena. Za razliku od parlamentarnih ili lokalnih izbora, na njima neće biti naveden samo naziv liste i ime nositelja, već će biti poimence navedeni svi kandidati na listi. Naime, na ovim izborima nije toliko bitan poredak na listi – nakon zaokruživanja liste, glasači mogu zaokružiti i točno određenog kandidata sa te liste i tako mu dati prednost pred ostalim kandidatima na listi.

Političke stranke tako su barem za ove izbore pošteđene oštrih unutarstranačkih borbi za poziciju na listi, a na ruku im ide i što je cijela država jedna izborna jedinica pa na svim glasačkim mjestima nastupaju s istim timom ljudi na papiru. Stres zato neće mimoići nezavisne liste koje pred sobom imaju popriličan izazov žurnog skupljanja 5 tisuća potpisa kako bi uopće stekli pravo naći se na glasačkom listiću.

A tko su kandidati? E, to ćemo valjda, barem donekle, saznati do dana izbora, a možda i prije jer se kandidature moraju podnijeti do 18. ožujka.