Ukinite subvencije studentima!

09_10_2013 / 12:03h  |  Autor: G.B.  |  Foto: Željko Šunjić, arhiva
Ukinite subvencije studentima!

- Hrvatska bi trebala ukinuti neizravne potpore u obliku subvencija (za prehranu, smještaj, prijevoz, povoljni porezni tretman za rad preko studentskog ugovora). Time bi sustav financijskih potpora bio pravedniji i učinkovitiji – smatra IRO.

- Hrvatska bi trebala ukinuti neizravne potpore u obliku subvencija (za prehranu, smještaj, prijevoz, povoljni porezni tretman za rad preko studentskog ugovora), budući da subvencije trenutno koriste i studenti kojima financijska pomoć nije potrebna. Time bi sustav financijskih potpora bio pravedniji i učinkovitiji – smatraju u Institutu za razvoj obrazovanja (IRO).

U publikaciji koju će objaviti uoči održavanja 9. Sajma stipendija i visokog obrazovanja ističu i nužnost omogućavanja sudjelovanja u sustavu potpora svim studentima pod jednakim uvjetima pa i izvanrednim studentima koji trenutno nemaju prava na financijske potpore. Predlažu i razmatranje mogućnosti uvođenje studentskih zajmova s državnim jamstvima kao dodatnog mehanizma financijske pomoći za studente srednjih primanja te da se nacionalni sustav financijskih potpora za studente temelji na stipendijama koje se dodjeljuju prema kriteriju socioekonomskog statusa, kako bi studenti s financijskim teškoćama mogli pristupiti i uspješno završiti visoko obrazovanje.

>> 9. Sajam stipendija i visokog obrazovanja


U postojećem sustavu financijskih potpora za studente u Hrvatskoj, većina financijske pomoći studentima je u obliku neizravnih potpora kroz subvencije. Na hranu odlazi više od 70% te na smještaj oko 15% ukupnih izdvajanja za financijske potpore studentima. Socioekonomski status i financijska potreba studenata se uglavnom ne uzimaju u obzir pri dodjeli subvencija, već su u većini slučajeva dostupne svim redovitim studentima. Izravne pak potpore u vidu nacionalnih stipendija prima tek 6% studentskog tijela, a nacionalni sustav studentskih zajmova za koje jamči i/ili subvencionira država ne postoji - ističe IRO.

Navedene preporuke rezultat su trogodišnjeg međunarodnog projekta ACCESS u kojem su sudjelovali međunarodni stručnjaci i predstavnici hrvatskih visokih učilišta, državnih institucija, znanstvenih instituta, studentskih organizacija i nevladinih udruga.