Udar na NGO u Mađarskoj

12_09_2014 / 11:12h  |  Autor: Hunor Kiraly  |  Foto: Flickr.com
Udar na NGO u Mađarskoj

Mi nismo instrument političkih stranaka niti se brinemo o interesima drugih zemalja. Mi se borimo za demokratsko i transparentno društvo. Mi radimo za dobrobit naše zemlje. Mi nećemo odustati. Ali trebamo pomoć!

Ponedjeljak, 8. rujna 2014,. novi je značajni datum za organizacije civilnog društva i medijske slobode u Mađarskoj. Tog su dana u jutarnjim satima policijski istražitelji upali u urede dviju organizacija civilnog društva – DemNet i Ökotárs. Službeni razlog policijskog upada u sklopu kojeg je iz ureda navedenih organizacija oduzeta računala je neovlaštena financijska aktivnost od strane nepoznatog počinitelja. Također, zaposlenicima organizacija koje je posjetila policija onemogućeno je telefoniranje kako ne bi mogli zatražiti pravnu pomoć ili obavijestiti javnost. Ovo nije prva takva policijska akcija već nastavak policijskih aktivnosti iz svibnja ove godine.

Temelj za ovakvo postupanje policije može se pronaći u izjavama mađarskog premijera Viktora Orbana kako želi okončati liberalnu demokraciju u korist neliberalne države po uzoru na Rusiju i Tursku. Mađarska vlada organizacije civilnog društva naziva agentima koji rade za inozemne interese (u Hrvatskoj je poznata i etiketa zeleni) te od norveških fondacija zahtjeva zaustavljanje financiranja organizacija civilnog društva u Mađarskoj. Zaista nije čudno da su mete mađarskoj policiji upravo organizacije koje su zadužene za provedbu programa financiranja od strane norveških fondacija.

Vlada je sastavila popis, svojevrsnu crnu listu, na kojem je svoje mjesto našlo 13 organizacija civilnog društva – organizacija koje djeluju u području zaštite ljudskih prava i slobode govora, borbe protiv korupcije i diktature.
Popis, za kojeg je mađarska vlada tvrdila da ne postoji, procurio je upravo za vrijeme svibanjske policijske akcije, i na njemu se nalaze slijedeće organizacije:

1. Transparency International
2. K-Monitor 
3. Asimov Foundation
4. Hungarian Civil Liberties Union
5. Roma Press Center
6. Krétakör Foundation
7. NaNe
8. Foundation for Democratic Youth
9. Hungarian Women’s Advocacy Association
10. Labris Lesbian Association
11. Patent, Association Against Patriarchism
12. LiFE
13. Szivárvány Misszió Foundation

Profili i područja djelovanja navedenih organizacija nedvosmisleno ukazuju na namjere mađarske vlade. S obzorom da na popisu od 13 organizacija nisu navede one dvije koje je ovog ponedjeljka posjetila policija, uzroke za to treba naći u namjeri da se zaustavi financiranje od strane norveških fondacija jer su upravo DemNet i Ökotárs, uz Autonimia-u, zaduženi za vođenje Norwegian Civic Fund programa u Mađarskoj.

Mi nismo instrument političkih stranaka niti se brinemo o interesima drugih zemalja. Mi smo nezavisni. Mi se borimo za demokratsko i transparentno društvo. Mi radimo za dobrobit naše zemlje. Naš rad i financiranje su transparentni, kao što je i rad Norwegian Civic Fund-a. Očito nas žele zastrašiti i zaustaviti. Mi nećemo odustati. Mi još uvijek radimo. Ali trebamo pomoć!