Učenici na FESB-u

16_02_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Wikipedija
Učenici na FESB-u

U Splitu na FESB-u će se u ponedjeljak 19. veljače od 9:00 do 17:00 održati ”Međunarodni istraživački dan učenika” za pedesetak splitskih srednjoškolaca. Oni će analizirati produkte sudara elementarnih čestica u kružnom LHC akceleratoru.

Međunarodni istraživački dan učenika pruža jedinstvenu priliku da učenici srednjih škola budu znanstvenici za jedan dan. Učenici u dobi od 16 do 19 godina u zemljama širom svijeta pozvani su na jedan dan u obližnja sveučilišta ili istraživačke centre kako bi sudjelovali u autentičnom istraživačkom procesu. Slušaju predavanja aktivnih znanstvenika kako bi dobili uvid u teme i metode fundamentalnih istraživanja iz područja fizike elementarnih čestica. Tako pripremljeni, učenici sami provode mjerenja na stvarnim podacima prikupljenim u eksperimentima (ALICE, ATLAS, CMS, LHCb) na najvećem akceleratoru na svijetu “Large Hadron Collider” (LHC) na CERN-u (Europski laboratorij za fiziku elementarnih čestica). Na kraju svakog dana, do pet učeničkih grupa iz različitih gradova diljem svijeta pridruže se video konferenciji s CERN-om kako bi raspravili svoje rezultate i kombinaciju njihovih zajedničkih rezultata. U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara direktno uključenih u istraživanja. Svojim jedinstvenim pristupom međunarodni učenički dan ostvaruje različite ciljeve:
• povezati škole i istraživačke institucije
• premostiti jaz između znanstvenog obrazovanja u školi i suvremenih znanstvenih istraživanja
• potaknuti zanimanje za znanost
• poboljšati razumijevanje znanstvenog rada i znanstvenih istraživanja
• pokazati proces znanstvenog istraživanja
• pružiti atraktivnu priliku učenicima da dobiju iz prve ruke uvid u suvremena istraživanja iz fizike

Ove godine u periodu od 15. veljače do 28. ožujka 2018. godine oko 13 000 učenika posjetit će 215 obližnjih sveučilišta i sudjelovati u istraživačkom danu za učenike iz područja fizike elementarnih čestica.

U Splitu na FESB-u će se u ponedjeljak 19. veljače od 9:00 do 17:00 održati ”Međunarodni istraživački dan učenika” za pedesetak splitskih srednjoškolaca. Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru i putem video konferencije zajedno ih interpretirati s znanstvenicima na CERN-u i đacima u Firenci i Istanbulu. Zanimljivo je da đaci u podacima koje analiziraju mogu ponovo otkriti Higgsov bozon.

U pripremi i organizaciji “Međunarodnog istraživačkog dana za učenike” sudjeluju znanstvenici s FESB-a, Nikola Godinović, Damir Lelas, Ivica Puljak, Dunja Polić, Toni Šćulac, Darko Zarić, i Marko Kovač (PMF – Split) u suradnji s prof. Tamara Pavlović iz III gimnazije u Splitu.

Tijekom veljače ožujka međunarodni istraživački dan učenika održat će se i u Dubrovniku, Požegi, Osijek, Varaždinu i Zagrebu.

Po prvi puta “Međunarodni istraživački dan učenika” (7. ožujka 2018.) održati će se i u Mostaru uz pomoć znanstvenika s FESB-a a u suradnji s kolegicom Antonijom Bošnjak s Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru koji će ugostiti učenike Gimnazije fra Grgo Martić i njihovu profesoricu fizike Mateu Doko.

Glavni koordinator ʺInternational Masterclassesʺ je dr. Uta Bellow, Technical University Dresden, u uskoj suradnji s programom QuarkNet i ʺInternational Particle Outrach Groupʺ (IPPOG). IPPOG je neovisni odbor predstavnika država uključenih u istraživanja na CERN-u. Zadaća IPPOG odbora je učiniti fiziku elementarnih četica dostupniju široj javnosti.

Kontakt:
Split, Sveučilište u Splitu, FESB (www.fesb.hr)
Koordinatori Izv. prof. dr. Nikola Godinović, doc. dr. Marko Kovač, prof. dr. Ivica Puljak:
Email: [email protected], +385 (0)91 517 5314
Email: [email protected], +385 (0))91 592 4857
Email: [email protected], +385 (0)91 538 9040

PROGRAM

Ponedjeljak, 19. veljače 2018.
Učionica B320

9:00 - 9:15 Dolazak na FESB i pozdravi govor Dekana prof. dr. sc. Sven Gotovac
9:15 – 10:15 Uvod u eksperimentalnu fiziku čestica, Izv. prof. dr. sc Nikola Godinović
10:15 - 10:30 Pauza
10:30 -11:30 Pronalazak Higgsovog bozona u CERN-u, prof. dr. sc. Ivica Puljak
11:45 – 12:30 Ručak u studentskoj menzi FESB-a
12:30 - 13:00 Demonstracija analize podataka doc. dr. sc. Marko Kovač
13:00 – 16:00 Analiza podataka CMS detektora
16:00 – 17:00 Video-konferencija, prezentacija i diskusija rezultata
17:00 – 17:30 Završna diskusija i odlazak s FESB-a