U Split stiže kiša kratkiša!

17_12_2014 / 15:41h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: HAVC
U Split stiže kiša kratkiša!

Drugu godinu zaredom u Hrvatskoj će se održati Maraton kratkometražnih filmova. Drugi po redu Maraton u splitskim kinima Central i u Kinoteci Zlatna vrata traje čak tri dana, a počinje 19. prosinca.

Drugu godinu zaredom u Hrvatskoj će se održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija u organizaciji HAVC-a (Hrvatskog audiovizualnog centra), kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma. Maraton ove godine traje tri dana te se osim u nedjelju 21. prosinca, projekcije u kinima diljem zemlje održavaju i u petak i subotu 19. i 20. prosinca.

Tako drugi po redu Maraton u splitskim kinima Central i u Kinoteci Zlatna vrata traje čak tri dana. U potpunosti besplatna manifestacija započinje u petak u 15 sati u kinoteci Zlatna vrata, programom u sklopu kojeg se prikazuje osam europskih kratkometražnih igranih i eksperimentalnih filmova čiji je izbor ostvaren u suradnji sa Short Circuitom. Petak u Kinoteci nastavlja se u 16.30 kratkometražnim filmovima za djecu, a donosi izbor europskih filmova kratkog metra ostvaren u suradnji s europskom organizacijom Short Circuit. Riječ je o osam filmova za djecu uzrasta od 3 do 6 godina. U tom se programu nalazi i animirani film Skriveni talent Mirana Miošića, o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha, što ga ne sprečava da stalno i katastrofalno pjeva.

Subota u Kinoteci započinje u 13.30 projekcijama za najmlađe. Baltazar: serija Zvjezdani kvartet donosi pet animiranih ostvarenja o poznatom profesoru Baltazaru. U 14.30 na istom mjestu započinje program za odrasle. Tako onaj nazvan Koka, jaje i drugi problemi donosi recentne nagrađivane hrvatske kratkometražne naslove. Publika će tako moći vidjeti jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokošku redateljice Une Gunjak, o djevojčici kojoj otac u okupirano Sarajevo kao rođendanski poklon šalje kokoš.

Maraton se u 15 sati nastavlja programom Gledaj, vidjet ćeš, u sklopu kojeg će gledatelji moći vidjeti nagrađivane naslove kao što su Autofocus Borisa Poljaka, Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Ljepotan Saše Bana, Kutija Nebojše Slijepčevića, Mali debeli rakun Barbare Vekarić.

Nedjelja u Kinu Central započinje u 16 sati programom europskih kratkometražnih filmova za djecu, nastavlja se u 17 sati projekcijama Baltazara za najmlađe. Termin u 18 sati rezerviran je za Kokošku, jaje i druge probleme, a onaj u 19.30 donosi nagrađivane domaće naslove. Splitski maraton zaključuje ciklus od osam europskih kratkometražnih filmova koji počinje u 21 sat.

Inicijativu Najkraći dan (Le jour le plus court) započeo je 2012. godine francuski Nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l'image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l'Agence du court métrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter – pridružilo joj se 14 europskih zemalja među kojima i Hrvatska.

HAVC se akciji priključio 2013. godine, i to u 25 nezavisnih kina u 23 hrvatska grada. Ove godine taj se broj povećao na 29 kina i na 32 lokacije.