U Split stiže Europa izbliza

19_08_2014 / 09:47h  |  Autor: T. F.  |  Foto: CloseUp Film Festival
U Split stiže Europa izbliza

Split će u subotu, 23. kolovoza, ugostiti Festival kreativnog filma ClosEUp. Radi se o edukativno-kreativnom projektu, čiji je cilj radionicama i filmovima informirati i educirati građane o fondovima i programima EU.

Split će u subotu, 23. kolovoza, ugostiti Festival kreativnog filma ClosEUp. Radi se o edukativno-kreativnom projektu Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) te udruge Medijska tvornica koji je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa IPA INFO 2012. Cilj je projekta  radionicama i filmovima informirati i educirati građane o fondovima i programima Europske unije te povećati njihovo znanje o upravljanju projektima.

Primjerima uspješnih projekata organizatori će pokušati zainteresirati javnost za prijavljivanje i provedbu projekata te će upravo zbog toga posjetiti pet hrvatskih županija koje su, prema istraživanju javnoga mnijenja, područja sa slabijim poznavanjem instrumenata pomoći EU-a, Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Brodsko-posavsku, Krapinsko-zagorsku i Grad Zagreb. - Naziv projekta odnosi se na izraz koji se koristi u filmskoj industriji, televizijskoj produkciji, fotografiji i stripu, a predstavlja krupni plan. Upravo to je cilj projekta ClosEUp: približiti sliku EU hrvatskim građanima, kroz iskustva iz prve ruke koja su zabilježena objektivom kamere. U skladu s time nastao je i hrvatski prijevod imena projekta: Europa izbliza - objasnili su organizatori.

Radionica na temu Kako pripremiti i realizirati EU projekte u Splitu će biti održana od 17 do 19 sati u dvorištu Galerije umjetnina. Dobrodošle su ranije prijave na [email protected], ali moguće je pristupiti radionici i na licu mjesta. Sudjelovati mogu studenti, obrtnici, nezaposleni, zaposleni, ukratko sve osobe koje zanimaju projekti i prijave na EU fondove. Također, bit će postavljen Info punkt gdje će građani moći pitati što ih zanima, a po završetku filmske projekcije pitanja će moći uputiti voditeljima snimanih projekata i ekipi koja organizira Close Up festival.

Film počinje u 20 sati i u njemu će voditelji i sudionici projekata ispričati svoje doživljaje o počecima, provedbi i iskustvima upravljanja projektima. Odabranih 20 projekata koji će biti prezentirani vrlo su raznoliki, pokrivaju područja od pustolovnog turizma, tradicionalnog maslinarstva, kamenoklesarstva i dubrovačkog nakita, saniranja divljih odlagališta, pročišćivača voda i kvalitetnijeg prijevoza, obrazovanja, zapošljavanja te očuvanja prirodne i kulturne baštine. Ukratko, ponešto za svakoga. Ako vas zanimaju fondovi i projekti ili trebate inspiraciju za pripremu i realizaciju vlastite ideje, svakako u subotu navratite do Galerije umjetnina.