U MKC-u drugačije lice sporta

22_08_2014 / 11:45h  |  Autor: Tena Filipović  |  Foto: MKC Split
U MKC-u drugačije lice sporta

Izložba Više od sporta obuhvaća 11 video projekcija u kojima se kroz jezik sporta progovara o političkom, osobnom te o mogućnostima tijela te se upozorava na to da sport ima i društveni politički utjecaj.

U splitskom Multimedijalnom kulturnom centru (Dom mladih) do 28. kolovoza može se pogledati izložba video radova pod nazivom Više od sporta. Radi se o 11 video projekcija u kojima se kroz jezik sporta progovara o političkom, osobnom te o mogućnostima tijela.

Ana Hušman, primjerice, u djelu Nogomet ističe da onaj koji se ne slaže s evolucijom u nogometu ne vjeruje ni u evoluciju svijeta, Goran Škofić veliča pokret te u krupnom planu prikazuje pojedinca koji gleda nogometnu utakmicu, diže utege u teretani ili preskače prepone te nam na taj način omogućava da uočimo detalje koji su nam inače nevidljivi. Plivačica Tanje Dabo pozdravlja posjetioce na deset svjetskih. jezika, dok se plivačica Renate Poljak anksiozno pita Shall I jump or shall I not?

Postavljeni su također radovi Vedrana Perkova, Sandre Sterle te Borisa Šituma a svima im je zajedničko što sport prikazuju na način različit od onog na koji smo svakodnevno navikli u medijima. - Sport je danas jedan od masovnih spektakala, a njegovu medijsku sliku rijetko tko propituje. Uzima se zdravo za gotovo te se ne razmišlja o njegovoj društvenoj i političkoj ulozi. Izloženi radovi koriste izvedbeni jezik sporta, ali ga stavljaju u neki drugi, neuobičajeni kontekst. Ovako serviranu informaciju promatrač više ne može prihvatiti pasivno, on postaje aktivni promatrač koji postavlja pitanja. Tu se sport razotkriva kao simbolička kategorija koja može imati društveno, političko ili osobno značenje - objasnio je organizator Tonči Kranjčević Batalić, koji je uz pomoć kustosice Branke Benčić odabrao radove za izložbu.

Svi radovi već su izlagani, a dio ih čini i stalnu postavu nekoliko hrvatskih muzeja. Time nam je organizator htio pokazati kakav prikaz i interpretacija sporta zaslužuje mjesto u muzeju za razliku od nekritičkog odnosa prema sportu kakav smo imali prilike vidjeti tokom ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, kad je Zagrebački MSU poslužio kao kulisa za idolopoklonstvo FIFA-nom peharu. Izložba je odobrena na natječaju za javne potrebe u kulturi Grada Splita u 2014., no organizatori napominju da im dogovorena sredstva nažalost još nisu isplaćena te su troškove oko postava izložbe i brošura morali pokriti sami. Izložba nakon Splita seli u galeriju Apoteka u Vodnjanu, a tko još nije, stigne je pogledati od ponedjeljka do petka od 18 h do 21 h, sve do 28. kolovoza.