Tajna kaštelanskog Trokuta

03_07_2012 / 14:36h  |  Autor: Ada Reić
Tajna kaštelanskog Trokuta

Osim na činjenicu da uspješno omogućuju da Kaštela, barem nakratko, žive punim plućima, mladi iz Trokuta najponosniji su na to što su uspjeli spojiti naizgled nespojive svjetove...

Kaštelanska udruga Trokut prvo zaintrigira svojim imenom. Dok ih pojedinci ambiciozno etiketiraju kao Masone, oni kroz smijeh kažu - nije bilo slobodnih geometrijskih likova. Osim šaljivog objašnjenja, postoji i logičnije; Udruga Trokut mladih Kaštela nalazi se u trokutu Split - Solin - Trogir i na tom prostoru oni svi idu ka istom cilju - stvaranju što kvalitetnije zajednice za život.

Ispijajući kavu na osunčanoj lukšićkoj Rivi lako je naslutiti neiskorišteni kaštelanski potencijal, no taj je konačno došao u prave ruke. – Kaštela su kao jedna velika spavaonica. Mladi studiraju u Splitu, izlaze u Trogir, a spavaju u Kaštelima. Trebalo je nešto učiniti da mogu svoje slobodno vrijeme kvalitetno provesti u svom gradu - kaže Ivan Vicenco Pensa, tajnik Udruge i jedan od sedam (veličanstvenih) začetnika Trokuta.

Sudeći prema planiranim aktivnostima, ovo će ljeto rijetko tko u Kaštelima spavati. Savjet mladih Grada Kaštela, zagrebačka udruga Ostvarenje i Trokut mladih zajedno organiziraju Međunarodni tjedan mladih povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih (koji Trokut obilježava treću godinu zaredom) jer njihove ambicije ne stanu u 24 sata. Tako će se 10. i 11. kolovoza ponovno realizirati Kaštelanske rock večeri na kojima će se, između ostalih, slušati stihovi Elementala i Pere Deformera. Međunarodni volonterski kamp dovest će u Kaštela mlade sa svih strana svijeta, gdje će na zajedničkim volonterskim aktivnostima surađivati Hrvati, Palestinci, Rusi, Makedonci, Crnogorci i drugi. U sklopu Tjedna mladih održat će se i mnoge izložbe, kao i razna sportska natjecanja.

Osim na činjenicu da uspješno omogućuju da Kaštela, barem nakratko, žive punim plućima, mladi iz Trokuta najponosniji su na to što su uspjeli spojiti naizgled nespojive svjetove - uz pomoć Grada Kaštela i trgovačkog centra Ribola, Trokut je dobio prostor u kojem se okupljaju mladi od Rudina do Sućurca. - Da nije tog prostora mnogi ljudi se ne bi imali prilike upoznati jer oduvijek postoje jasne barijere između svakih Kaštela i Kaštelana međusobno, kako geografske, tako i političke. U udruzi danas ima mladih svih profila, izgradili smo potpunu toleranciju među mladima i spojili nespojivo – religijski, politički, mentalno i geografski. Zahvaljujući zajedničkom cilju nadvladali smo sve razlike – govori Pensa.

Od 2009., kada je osnovana udruga, ne nedostaje ljudi, ideja ni aktivnosti. Osamdesetak aktivnih članova udruge okuplja se u prostoru koji su uredili svojim trudom, voljom i novcem i pretvorili ga u pravu malu tvornicu ideja. – Svakodnevno dolaze mladi s idejama i željama što bi voljeli napraviti u gradu. Ideju predlože operativnom timu koji kaže koliko je ista izvediva. Ukoliko je, a uvijek je – kaže Pensa – ubrzo se realizira, a san pretvoren u zbilju mladima je najbolja motivacija i nagrada.

Udruga Trokut mladih Kaštela odnedavno ima svoju radio emisiju sa sadržajem za mlade - na Nautic Radio Kaštela, petkom od 20 do 21 sat .

www.tmk.hr