Za vidljivost i prisutnost OSI!

02_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: GKMM
Za vidljivost i prisutnost OSI!

- Invalidnost je samo dodatan teret za svakodnevni život. Osobe s invaliditetom nisu pošteđene niti ostalih nevolja u „borbi“ kroz život, koje proživljavaju i ostali ljudi - ističe Luca Cetinić, jedna od moderatorica tribine.

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u utorak, 3. prosinca će se u središnjem odjelu gradske knjižnice Marka Marulića s početkom u 18 sati održati prigodan program, u središtu kojeg je tribina Želim biti vidljiv i prisutan svaki dan.

- Istina je da djeluju mnoge organizacije/udruge osoba s invaliditetom (OSI) u našem gradu, ali osjeća se nedostatak zajedničkog nastupa i međusobne podrške, prema javnosti i institucijama, u rješavanju složene problematike.
Radi toga, ovaj događaj nije vezan niti uz jednu konkretnu udrugu već je, srcem i željom za boljim razumijevanjem, okrenut prema svim kategorijama OSI, posebno onima s težim i teškim invaliditetom, bila to riječ o invalidskim kolicima, bijelom štapu, hendikepu gluhoće… - kaže Luca Cetinić, koja je, uz Vesnu Jukić-Oštrek, moderatorica programa.
- Zajedničko nam je svima-težina hendikepa i njegov nastanak od rođenja ili ranog djetinjstva. Jer, invalidnost je samo dodatan teret za svakodnevni život. OSI nisu pošteđene niti ostalih nevolja u „borbi“ kroz život, koje proživljavaju i ostali ljudi. Od naših obitelji, prijatelja, susjeda, od stručnih službi – zapravo, od većine koja donosi sve odluke i zakone, očekujemo razumijevanje za svoje specifične potrebe i s pravom očekujemo pozitivnu diskriminaciju, kako bi se OSI, prema svojim mogućnostima i afinitetima, uključile u život zajednice, počevši od kafića u susjedstvu, pa i šire. Želimo biti prisutni! Želimo da se prilika (uvjeti) za ispunjen i kvalitetan život pruže svim OSI! Želimo biti vidljivi! Želimo sudjelovati u životu zajednice na svim poljima! - ističe Luca.

U programu sudjeluju Maja Karaman Grbavac, savjetnica Pravobraniteljice OSI, Područni ured Split, Željka Paleka, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, Luca Cetinić, Martina Galić, Marica Grgurinović, Davor Juretić, Davor i Marina Kero, Marko Klarić, Dinko Obilinović Marica Plančić.

U sklopu programa održat će se projekcija filma Marice Grgurinović Ponad Pučinam, a na zidovim su prigodno izložene slike-minijature Marice Plančić.