Triatlon je sve popularniji

Triatlon je sve popularniji

Triatlon pod imenom Marjanski đir održan je u subotu, okupio je i domaće i strane triatlonce te pokazao da interes za triatlonom raste i među sportašima i među publikom.

  •  U organizaciji Triatlon kluba Split održano je, u subotu 23. kolovoza, natjecanje u triatlonu pod imenom Marjanski đir. Organizirane su čak četiri utrke na kojima je sudjelovalo 140 natjecatelja.

   Triatlon je sport koji podrazumijeva da natjecatelj pliva, zatim vozi bicikl te na kraju trči, sve bez pauze. U olimpijskom triatlonu, koji je bio centralna utrka dana, radi se o 1.5 km plivanja, 40 km vožnje biciklom te 10 km trčanja. Marjan je poslužio kao idealna lokacija za takvu utrku, pa su tako natjecatelji plivali na Benama, vozili do Vile Dalmacije te trčali do sjevernih Marjanskih vrata. - Odaziv natjecatelja je više nego dobar, postali smo najjača i najkvalitetnija utrka u Hrvatskoj - zadovoljno je rekao Ivan Pavić, tajnik TK Splita i glavni organizator, te izrazio bojazan da će uskoro morati ograničiti broj natjecatelja da utrka ne bi izgubila na kvaliteti.

   Pobjedu je odnio Ognjen Stojanović iz Srbije, kojemu je za proći stazu trebalo 1 sat i 55 minuta. Kod žena najbrža je bila Mađarica Renata Fuchs. - Prvi put sam u Splitu, a došla sam na nagovor trenera. Svidjelo mi se što je bilo puno navijača uz stazu, svi su pljeskali i vikali - izjavila je 19-godišnja Renata kojoj je ovo tek drugi olimpijski triatlon u životu. Naime, natjecateljima mlađim od 18 godina nije dozvoljen nastup na ovako dugoj stazi, već moraju odabrati neki od kraćih triatlona. Renata nažalost zbog sportskih obveza nije stigla razgledati Split, no zato Čehinja Daniela Siruckova ovdje dolazi već šestu godinu. - Jako mi se sviđa ovdje, organizacija je dobra a atmosfera odlična. Suprug i ja ljetujemo na Hvaru i onda na kraju odmora ovdje nastupimo - ispričala je Daniela. Trenira li sa suprugom, zanimalo nas je. - Ne, ne, ja ne treniram, samo on trenira - nasmijala se.

   Bilo je tu bržih i sporijih natjecatelja, onih koji su htjeli ostvariti neki rezultat i onih kojima je cilj bio samo završiti utrku. Najveći pljesak pobrao je najstariji natjecatelj, 71-godišnji Britanac Robert Butler, kojemu je za utrku trebalo 3 sata i 6 minuta, a nije bilo lako ni njegovoj zabrinutoj supruzi, koja ga je cijelo vrijeme bodrila uz stazu. Oni kojima je bilo puno odraditi cijelu utrku mogli su se prijaviti u štafetu, gdje tri osobe odrađuju po jednu sportsku disciplinu. Najbrži su bili Vitezovi orijenta, koje čine Luka Jukić, Luka Miolin i Tomislav Brečić. - Bila je jaka konkurencija, nismo se nadali pobjedi i jako smo zadovoljni - ispričao je Luka Miolin koji je vozio bicikl te dodao da se još osjeća umorno budući da je prije nekoliko dana u čast Velike gospe otrčao 40 km do Sinja. Za elitne natjecatelje organizirano je Prvenstvo Hrvatske. Ovogodišnja državna prvakinja postala je tako Splićanka Diana Vrdoljak, a u kategoriji muškaraca Matija Lukina iz Gornje Stubice. U Super-sprint triatlonu (375 m plivanja, 8 km bicikla i 2.5 km trčanja) pobijedili su Josip Živković i Ela Vučemilović. Ela nije jedina koja se u obitelji bavi triatlonom, pa je tako njen otac Boris nastupio na olimpijskoj distanci, a brat Ivan trebao je plivati u štafeti. No kako se Ivan razbolio, Eli nije bilo teško da nakon odrađene svoje utrke uskoči na bratovo mjesto i otpliva još 1.5 km. Oni najmlađi natjecali su se aquatlonu (što je kombinacija plivanja i trčanja), a nakon otplivanih 150 m te otrčanih 600 m, prvi je u cilj ušao 14-godišnji Karlo Ivanušić, dok je kod cura najbrža bila Anica Perić.

   Utrka se održala u spomen na Ivicu Radeljića, člana TK Split, koji je prije 2 i pol godine poginuo na biciklu, što je ujedno podsjetnik svim biciklistima da moraju biti jako oprezni u prometu i da poštivanje pravila i propisa ponekad nije dovoljno. Danas su u sjećanje na Ivicu na utrci nastupili njegov brat Hrvoje i otac Marijan.

   Kiša i oluja koje su u večernjim satima zahvatile Split srećom nisu uhvatile natjecatelje te su suhi stigli na dodjelu medalja, druženje i prigodni domjenak u Hostelu Spinut. - Prezadovoljan sam, sve je prošlo dobro i natjecanje je uspjelo, a i lijepo je vidjeti da iz godine u godinu u Splitu i okolici raste interes za triatlonom - zaključio je Pavić. Oni koji nisu bili u mogućnosti doći danas, a željeli bi se okušati u triatlonu, mogu to učiniti već iduću nedjelju 31.kolovoza na Braču, kada je na rasporedu 11. Supetarski triatlon.

   Info zona Facebook