Treći put idemo ISPOD BINE

07_11_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: ISPOD BINE / Press
Treći put idemo ISPOD BINE

Treće izdanje ISPOD BINE je pred nama! Održat će se od 8. do 10. studenog. Festival eksperimentalne i impro glazbe i zvukovne umjetnosti je i ove godine pripremio zanimljiv program.

Treće izdanje ISPOD BINE festivala je pred nama! Održat će se od 8. do 10. studenog u već utabanim prostorima Doma mladih u Splitu: u lobiju MKCa, Amfiteatru i posebno za ovaj festival dovedenog u funkciju prostora ISPOD BINE.

Program započinje u četvrtak, 8. studenog u 20 sati otvaranjem izložbe Tko radi scenu? Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011. ― 2018. u lobiju MKCa uz uvijek sjajan KLFM SOUNDSYSTEM za zvukovnu podlogu i druženje s organizatorima i umjetnicima uz vjerni nam ST Bar u lobiju MKC-a. Izložba predstavlja radove nove generacije dizajnera/ica i ilustratora/ica, nastale unazad sedam godina u kontekstu lokalne alternativne glazbene scene Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra, Splita, Siska i Koprivnice te ranije rijetko izlagane u galerijskom prostoru. Pred vama su mladi (sub)kulturni/e udarnici/e svježih i nesputanih izraza, a među njima i splitske dizajnerske snage: odabrani plakati KLFMovog Radija na cesti, Kockinih plakata i naravno, prva dva izdanja ISPOD BINE!

Drugi dan festivala, u petak, 9. studenog, čeka nas čak tri nastupa vrsnih eksperimentalnih glazbenika različitih izričaja. Program počinje u 19 sati u Amfiteatru audio-vizualnim performasom poznatog beogradskog kolektiva WoO & Incredible Bob, nakon čega slijede nastupi najdugovječnijeg splitskog eksperimental noise muz projekta The Karmakumulator u 21 sat, te u 23 sata originalnog otočkog eksperimentalnog benda Lice Mista iz Preka na Ugljanu.

Da ne bi bilo da u zvukovnom ekperimentu nema žena, treći dan posvećen je upravo njima, kao i improvizaciji kao vrlo važnom pravcu u suvremenoj glazbi. Započinjemo ga u lobiju MKCa prezentacijom teorijskog prvijenca violinistice i eksperimentalne glazbenice manje Ristić: “Treperenja, traktat o prirodi zvuka i uvod u teoriju improvizacije”, što je samo uvod u 2 improvizacijska koncerta; upravo za ovu priliku oformljeni međunarodni projekt BEYOND FRAMES (Irene Kepl, Tena Novak Vincek, Damir Prica Ka, Mirjana Vodopija & Andrej Beštak) premijerno će nastupiti u 21 sat ispod bine, a nakon njega slijedi impro nastup violinistice i eksperimentalne glazbenice Manje Ristić pod nazivom CRNI OTOK / BLACK ISLE u 23 sata.

Festival ISPOD BINE zajednički je projekt kustosice i producentice Natashe Kadin i ton majstora i zvukovnog umjetnika Hrvoja Pelicarića koji se u produkciji udruge Mavena i u suradnji sa Multimedijalnim kulturnim centrum Split odvija u Domu mladih u Splitu od 2016. godine. Ovogodišnji partneri festivala su Hrvatsko dizajnersko društvo i Austrijski kulturni forum, a festival se realizira uz pomoć donatora Ministarstva kulture RH, Grada Splita, Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova, Turističke zajednice grada Splita i Županije Splitsko-Dalmatinske.

Sve obavijesti pratite na Facebook stranici festivala.