To trebamo - to radimo

24_10_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Tihana Mandušić
To trebamo - to radimo

Platforma Doma mladih poziva sve zainteresirane na predstavljanje projekta To trebamo - to radimo, kojim se Hrvatska predstavlja na 15.Venecijanskom bijenalu 2016., koji tematizira različite modele korištenja napuštenih prostora.

Platforma Doma mladih poziva sve zainteresirane na predstavljanje projekta To trebamo - to radimo, kojim se Hrvatska predstavlja na 15.Venecijanskom bijenalu 2016. Predavanje će se održati 25.10.2016. s početkom u 18 sati u amfiteatru Doma mladih Split.

O Domu mladih kao potencijalnom društveno-kulturnom centru

Nakon predstavljanja projekta kojim se ukazuje na različite modele korištenja napuštenih prostora, slijedi rasprava o mogućnostima razvoja društveno-kulturnog centra u splitskom Domu mladih, kojim bi se prostor Doma mladih konačno stavio u funkciju, a program bi se financirao projektima Europske unije.

Primjeri dobre prakse

Autori Dinko Peračić, Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj projektom prikazuju višegodišnji rad na izgradnji suvremene kulture i prostora koje ta kultura treba. Fokus je na sadržajnoj rekonstrukciji triju napuštenih građevina koje se nalaze u tri grada – bivše tvornice Jedinstvo u Zagrebu koja okuplja POGON i niz drugih organizacija nezavisne kulture i mladih, H zgradu u kompleksu Benčić u Rijeci koja se priprema za Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Dom mladih u Splitu.

Društveno-kulturni centar kao odgovor na nove potrebe u kulturi


Također, ovom prilikom razgovarat će se o novim modelima za djelovanje unutar šireg društveno-političkog konteksta i važnosti razvoja modela civilno-javnog partnerstva putem društveno-kulturnog centra kao odgovora na transdiciplinarne i transsektorske potrebe kulture, organizacija civilnog društva i drugih polja društvenog djelovanja u lokalnoj zajednici. Uvod u razgovor o novim modelima društvenosti i mogućnostima u Splitu za funkcionalnost civilno-javnih partnerstva i novih modela (su)upravljanja dati će sociolog Mirko Petrić koji će naglasak staviti na Dom mladih i mogućnost razvoja društveno-kulturnog centra u Splitu. Predstaviti će se i natječaji iz Europskih fondova, točnije Europskog socijalnog fonda, u okviru kojih se mogu financirati društveno-kulturni centri i koji će u velikoj mjeri osigurati financijsku podršku za programske aktivnosti društveno-kulturnih centara, odnosno Doma mladih u Splitu.

Predstavljanje projekta i rasprava organizira se s ciljem informiranja javnosti o modelu stvaranja društveno-kulturnog centra putem civilno-javnog partnerstva, što takvi hibridni modeli suradnje znače za grad Split, na koji način društveno-kulturni centri mogu odgovoriti na potrebe lokalne zajednice i revitalizirati zapuštene i nedovršene prostore te kako ih financirati iz Europskih fondova.