To dijete u 11 prizora

18_07_2013 / 23:35h  |  Autor: Ada Reić
To dijete u 11 prizora

Razne obiteljske patologije oduvijek su predmet interesa i razlog plaćanja psihijatra, što je predstavu To dijete unaprijed etiketiralo kao emotivno nabijenu i snažnu, no prizori su samo površinski dotakli kompleksnost obiteljskih interakcija.

Dramski dio 59. Splitskog ljeta započeo je u srijedu predstavom To dijete premijerno izvedenom u Villi Dalmaciji. Drama francuskog pisca i redatelja Joëla Pommerata, u režiji Nenni Delmestre, govori o kompleksnosti obiteljskih uloga i odnosa roditelj-dijete. S obzirom na besmrtnu aktualnost teme i kvalitetan glumački tim koji čine Trpimir Jurkić, Zoja Odak, Snježana Sinovčić Šiškov, Marko Petrić, Pere Eranović i Lara Živolić, ne čudi što je predstava privukla brojnu publiku.

Predstava, u trajanju od sat i pol, podijeljena je na jedanaest kraćih dijelova. Svaki od njih posvećen je jednom obiteljskom odnosu, pri čemu je uspješnost izvedbe varirala od prizora do prizora. Model obitelji kao poželjnog društvenog mehanizma seciran je nizom stereotipnih, klišejiziranih obiteljskih uloga; dominantne i posesivne majke, rezigniranog oca, sina koji živi u sjeni svog oca, kćeri koja zamjera svojoj majci... Razne obiteljske patologije oduvijek su predmet interesa i razlog plaćanja psihijatra, što je predstavu unaprijed etiketiralo kao emotivno nabijenu i snažnu, no prizori su samo površinski dotakli kompleksnost obiteljskih interakcija. Predstavi je slojevitost dalo nekoliko komičnih elemenata, no publici su smijeh izazvali i pojedini prizori kojima izazivanje smijeha, vjerujem, nije bila namjera.

Scenografija postavljena među borove i rekviziti obješeni na grane, među kojima je vjerojatno najupečatljivija bila lutka u krletci, dodali su predstavi dobrodošlu mračnu notu a snažan vjetar išao je u prilog predstavi obogativši je melankolijom onda kada to mlaki i predvidivi dijalozi ni patetična glazba nisu uspijevali.

Ipak, ovakav pomalo brutalan prikaz obiteljskih odnosa zanimljiv je zbog činjenice da svatko vrlo lako može prepoznati sebe u nekoj od uloga koje su glumci vješto interpretirali te poistovjećivanjem s njima publika postaje dio predstave, a to je ono što je čini vrijednom.

Predstava se u Vili Dalmacija u 21 sat izvodi sve do 20. srpnja.