Tjedan mozga u Splitu

16_03_2015 / 09:21h  |  Autor: K. T.  |  Foto: everystockphoto.com
Tjedan mozga u Splitu

Od 16. do 22. ožujka u Splitu će se, u organizaciji Zavoda za neuroznanost MEFST i Medicinskog fakulteta Split, obilježiti Tjedan mozga 2015., a uključuje niz različitih aktivnosti.

Od 16. do 22. ožujka u Splitu će se, u organizaciji Zavoda za neuroznanost MEFST i Medicinskog fakulteta Split, obilježiti Tjedan mozga 2015.

Program je započeo preddogađajem u subotu, 14. ožujka, u Sveučilišnoj knjižnici gdje se održao stručni skup za učitelje i nastavnike matematike Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije u obliku videokonferencije. Prisutni su na prigodan način proslavili međunarodni dan najslavnijeg broja na svijetu, broja Pi.

Tjedan mozga 2015. u Splitu službeno će biti otvoren u ponedjeljak, 16. ožujka, kada će Laboratorij za neuroznanost (Medicinski fakultet u Splitu, Šoltanska 2) i Centar za medicinu spavanja (Šoltanska 1, Križine) imati otvoreni dan za sve zainteresirane. Održat će se i literarne i likovne radionice i otvoriti natječaj Što mi to mozak govori.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu (zgrada B, seminarska 104) s početkom u 17 sati održat će se javna predavanja; Moždani udar, Život nakon moždanog udara – rehabilitacija, OSA – rizici i liječenje, a održat će ih mr. sc. Rinaldo Romac, dr. med., specijalist neurolog, Ivanka Marinović, dr. med., specijalist fizijatar-reumatolog i Tea Galić, dr. med. dent. U I. gimnaziji, s početkom u 19 sati održat će se predavanje za učenike na temu Spava li naš mozak studenata medicine Alena Juginovića i Ivana Kraljevića.

Tjedan mozga drugog dana, u utorak 17. ožujka, seli u dječji dom Maestral gdje će se, s početkom u 10 sati, održati Zubolina u suradnji s organizacijom studenata dentalne medicine, a sudionici će biti djeca predškolskog odjela doma Maestral. U Kliničkom odjelu hemato-onkologije KBC-a Split od 14 sati bit će organiziran posjet djeci oboljeloj od malignih bolesti, u organizaciji udruge Sanus, kluba roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti

U srijedu, 18. ožujka, u dječjem vrtiću Murtilica će se, s početkom u 9.30 sati, uprizoriti Bolnica za medvjediće, u suradnji s organizacijom studenata medicine CroMSIC. Skup namijenjen stručnim suradnicima pedagozima u osnovnim i srednjim školama SDŽ održat će se u Medicinskoj školi, s početkom u 10 sati. Teme o kojima će se razgovarati su Spavanje i budnost, Koliko djeca trebaju spavati? i Budilice i spavalice, a predavači će biti prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dr.med., prof. dr. sc. Maja Valić, dr.med., doc. dr. sc. Renata Pecotić, dr.med.

Edukativna ekološka radionica Cvit u betonu, održat će se u prostorima Društva multiple skleroze Split (Borisa Papandopula 13) s početkom u 10 sati. Cilj radionice jest potaknuti građane na zajedničko uređenje okoliša kroz građansku akciju Naš doprinos zajednici uz podršku Zaklade Kajo Dadić. Na Medicinskom fakultetu (zgrada B, seminarska 101) od 17 sati će se održati javna predavanja na temu Disleksija – nove spoznaje iz neuroznanosti, dijagnostika i rehabilitacija i Znakovni jezik za bebe, a predavači će biti Maja Perkušić, prof. logoped, Ana Jerković, prof. psiholog, dr. sc. Maja Rogić Vidaković, Maja Pivčević, prof. psiholog

Četvrti dan Tjedna mozga, 19. ožujka, započet će u 9.30 sati u dječjem vrtiću Brnistra još jednom Zubolinom, ovog puta s polaznicima vrtića kao glavnim zvijezdama, dok je u dječjem vrtiću Dva prijatelja, s početkom u 11 sati, organiziran posjet djeci s poteškoćama u razvoju, u organizaciji udruge Sanus. U III. Gimnaziji će, s početkom u 13 sati, biti održano reprizno predavanje za učenike
na temu Spava li naš mozak. Medicinski fakultet u Mostaru predstavit će, s početkom u 13 sati, prvi europski udžbenik iz medicine spavanja ESRS – Sleep medicine textbook. Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prodekan za nastavu i studentska pitanja, urednik i autor, prof. dr. sc. Maja Valić, autor i doc. dr. sc. Renata Pecotić. U prostoru udruge Sanus (Ruđera Boškovića 13) od 17.30 sati svi zainteresirani moći će poslušati edukativno predavanje Mozak i komunikacija Željka Kozića, prof. psihologije.

U petak, 20. ožujka, u 12 sati bit će proglašeni pobjednici natječaja Što mi to mozak govori, a pobjednici će biti proglašeni i na Facebook stranici koja će pratiti događanja u Tjednu mozga 2015., pobjednički radovi bit će objavljeni u Glasniku Medicinskog fakulteta Split, a nagrade će pobjednicima biti poslane poštom.

U trgovačkom centru Joker od 17 do 19 sati u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, PU splitsko-dalmatinskom i organizacijom studenata medicine CroMSIC provest će se akcija s ciljem promoviranja svjesnosti građana o poremećajima spavanja, te ukazivanja na opasnosti od neprepoznatih poremećaja spavanja u odraslih i djece, a posebice opasnosti od pospanosti tijekom vožnje. Aktivnosti koje će se provoditi uključuju mjerenje arterijskog tlaka, šećera u krvi i zasićenosti krvi kisikom, prezentaciju uređaja za potpomognuto disanje koji se upotrebljavaju za liječenje zastoja disanja tijekom spavanja, uvid u negativne bodove u evidencijama MUP-a i prezentaciju „pijanih naočala“.