Tina gradi kulinarsku karijeru

22_03_2016  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: METRO Junior Top Chef
Tina gradi kulinarsku karijeru

- Kada sam upisivala srednju, prijatelji i poznanici su me pitali zbog čega sam odlučila upravo na kuharski smjer. Mislili su da nemam dovoljno bodova, ali nije uopće u tome stvar - kaže mlada kuharica Tina Đerek.

 Nakon što je impresionirala žiri na prvom dijelu projekta METRO Junior Top Chef, koji se početkom ožujka održao u Kastvu, maturantica splitske Turističko-ugostiteljske škole Tina Đerek priprema se na finale koje će se održati 4. travnja u kulinarskom institutu Kul IN u Sisku.

Chefovsko zanimanje nije primarno muško

Ovu simpatičnu i entuzijastičnu srednjoškolku uspjeli smo uloviti između natjecanja i obveza da bi s njom porazgovarali o dosadašnjim iskustvima i očekivanjima u budućnosti, s obzirom na to da ove godine (za sada) dovršava svoje školovanje.

U svom razredu jedna je od osam djevojaka naspram 15 muških kolega, što je kaže čak i dobra brojka, budući da ih u jednom razredu ima tek četiri. No, odličnim ocjenama i velikom ljubavlju prema ovom zanatu već sada polako mijenja društveno mišljenje da je chefovsko zanimanje primarno muško. Uz to je već treću godinu proglašena kuharom generacije u svojoj školi.
- Kada sam upisivala srednju, prijatelji i poznanici su me pitali zbog čega sam odlučila upravo na kuharski smjer. Mislili su da nemam dovoljno bodova, ali nije uopće u tome stvar. Imala sam super ocjene u osnovnoj školi, no kuharstvo me privlači od malena. Svakako mislim kasnije nadograđivati svoje obrazovanje jer mi je želja otvoriti vlastiti restoran. Turističko-ugostiteljska, recimo, nudi usavršavanje za kuhare specijaliste na petoj razini, a to mogu upisati nakon što prikupim nekoliko godina radnog iskustva – pojasnila nam je Tina.

Kuharska budućnost ne mora se graditi u inozemstvu

Iako ima tek 17 godina, iza sebe ima poprilično iskustvo u struci, od praksi u različitim hotelima i restoranima, rada na vjenčanjima, do sezonskog rada. Danas se često govori o ograničenim mogućnostima koje se mladima nude u Hrvatskoj, no Tina vjeruje da je radom i trudom moguće izdignuti se iznad prosjeka, te ovdje graditi svoju budućnost.
- Hrvatska je turistička zemlja i mislim da je zbog toga sve što ima veze s uslužnim djelatnostima itekako perspektivno, posebno ako smo otvoreni za rad na otocima i odlazak od kuće. Dobar kuhar se oduvijek cijenio, pa ako se uloži dovoljno truda, možeš doći do toga da se istakneš u struci. Već s upisom u srednju školu otvorile su nam se razne mogućnosti, budući da nam je omogućen rad u hotelima koji imaju iznimno kvalitetno i stručno osoblje. Od njih sam uistinu mnogo naučila – komentirala je Tina.

Izbora, a ni obveza, ne nedostaje

Već je dobivala pozive za rad u Italiji i Njemačkoj, te ponude na nekoliko dalmatinskih otoka i hotela u Splitu, tako da joj izbora ne nedostaje, a tvrdi da bi za početak ipak željela u Hrvatskoj steći koju godinu radnog iskustva.
Uz pisanje maturalne radnje, trenutno se priprema za sezonski rad, te spomenuto finale METRO Junior Top Chefa u kojem će šestero kandidata, pobjednika natjecanja u Zagrebu i Kastvu, od namirnica iznenađenja trebati kreirati i pripremiti čitav meni: hladno i toplo predjelo, glavno jelo, te desert. Najbolji od njih će osvojiti dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu Kul IN. Tri najbolja kandidata očekuje putovanje na prestižno kulinarsko natjecanje Bocuse d'Or koje se održava u Budimpešti, a preostalih troje vratit će se kući.
- Bez obzira na rezultate, drago mi je što sam preko ovog projekta upoznala nove kolege kuhare i naučila više o samoj struci, jer to će svakako bit dodatni plus u budućoj karijeri – rekla nam je Tina, nadodavši da je kuharski posao jako teško raditi ako ga uistinu ne voliš.

Budući da smo se u njenu ljubav prema struci imali priliku i sami uvjeriti ovim razgovorom, preostaje nam samo poželjeti joj puno sreće i uspjeha, kako na natjecanju, tako i u daljnjem radu i razvoju. Uistinu vjerujemo da će ova mlada kuharica uspješno ostvariti sve što poželi, te uspjeti pronaći svoje mjesto među kuharskom elitom.


Ovaj je članak nastao uz potporu Agencije za elektroničke medije, putem Javnog natječaja 03/15 Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.