Tijelo spremno za plažu

28_04_2015 / 09:45h  |  Autor: Kristina Tešija  |  Foto: cdn.sheknows.com
Tijelo spremno za plažu

Kosa bi mi mogla biti bujnija, nos prćastiji, stopala možda mrvicu manja, a ruke samo malo tanje. Iza sebe imam pet plastičnih operacija i nijedna nije rezultat mog nezadovoljstva nekim od navedenih dijelova tijela.

 Vjerojatno su vam poznata ona pitanja koja se redovito pojavljuju u člancima ženskih časopisa, a slavne glumice i glazbenice često na njih odgovaraju u brojnim intervjuima. Upravo na takvim pitanjima, vjerujem, počiva cijela kozmetička i modna industrija. Što bi, da možeš, promijenila na svom tijelu? Koji ti je najdraži, a koji najmrži dio vlastitog tijela?

Onako kao kod Severine

Gotovo svakodnevno kukam o trbuhu koji ujutro ne postoji, a prvom popijenom kavom i pojedenim obrokom napuše se poput trudničkog. Istina je i da su mi vjeđe nekako obješene, imam taj pomalo tužan izgled očiju i, gledajući majku i baku, vidim odakle sam to naslijedila. Zato na fotografijama neprirodno rastvorim kapke, jer u suprotnom izgledam pospano i depresivno – trik koji sam naučila iz iskustva. Kosa bi mi mogla biti bujnija, nos prćastiji, stopala možda mrvicu manja, a ruke samo malo tanje. Iza sebe imam pet plastičnih operacija i nijedna nije rezultat mog nezadovoljstva nekim od navedenih dijelova tijela. Na mom licu kirurg je intervenirao više nego na ijednom licu koje sam dosad susrela i još su uvijek vidljivi ožiljci koji će biti vidljivi dok sam živa. Pri posljednjem susretu kirurg mi je ponudio brizganje silikona u gornju, zdravu, usnicu s ciljem dobijanja volumena. Onako kao kod Severine, izgovorio je kao da nije upoznat sa svim operativnim zahvatima koje sam prošla. Ponudio mi je nepotrebno interveniranje u dio tijela s kojim je sve bilo u redu, kao da sam mazohist željan metamorfoze.

Nove usne i 50 lipa povratne ambalaže

Prošlo je skoro deset godina od tog susreta i, iako svaki detalj pamtim kao da se odvio jučer, nisam o njemu razmišljala niti se njime zamarala. Susret je postao anegdota koju bih ispričala ljudima s kojima bih osjetila bliskost, a kirurg više nije dio mog života. Nažalost, internetski trendovi podsjetili su me na sve postoperativne trenutke, koji su uvijek bili puno gori od samog zahvata jer su obuhvaćali višemjesečni vremenski period zarastanja i ozdravljenja, što je značilo izbivanje iz škole, hranjenje na slamčicu i gutanje teških tableta protiv bolova u tekućem stanju. Ovih su dana internet prepravile zaista šokantne fotografije tinejdžerica i tinejdžera koji usisavanjem zraka kroz grlo plastične boce žele postići efekt usana koje ima Kylie Jenner. Djevojka koja je doživjela potpunu transformaciju u nekoliko mjeseci pa je, među ostalim, od tankih usnica odjednom dobila pune usne plastičnog izgleda, tvrdi da je trik upravo taj; usisavanjem zraka iz plastične boce i ona dobije svoje čube. Oformio se Kylie Jenner lip challenge (a od čega se danas na internetu ne stvara neki izazov i natjecanje?) i lavina je krenula. Pogledate li neki video u kojem djevojka ili dečko izvlače usne iz boce te se one pritom toliko rascvjetaju poput pavijanove pozadine, možda ćete se nasmijati kao i ja, ali kako primjeri odmiču, lako će vam se sve to zgaditi. Nerijetko se dogodi da kapilare oko usana popucaju, da usne prokrvare i da se stvore brojne ranice i ožiljci. Jer, zamisli čuda, živo tkivo ipak reagira na takvu vrstu pritiska. Pitam se kako bi svi ti hrabri pavijani reagirali da im neki kirurg ponudi Severina usne uključene u cijenu nekog nužnog tretmana? Bi li prihvatili pa se hvalili da je zapravo sva čarolija u praznoj plastičnoj boci? Dobiješ nove usnice i 50 lipa povratne ambalaže – scenarij u kojem nema gubitnika!

Trendovi prolaze, nezadovoljstvo vlastitim tijelom ostaje

Otekline, popucale kapilare i ranice će zacijeliti, a ostat će samo poneka smiješna fotografija i priča za prepričavanje prijateljima. Nezadovoljstvo ipak ne nestaje tako lako jer su sve Severine i Jennerice ipak nekako atraktivnije, bujnije na pravim mjestima, a koščate na onim ključnima. Pravilno su našminkane, kosa im je perfektno namještena i u svakoj odjevnoj kombinaciji, a pogotovo u onima gdje je odjeća u manjini, izgledaju onako kako ti nikada nećeš izgledati. Ako si kao ja, zumiraš fotografije i tražiš tragove lošeg Photoshopa. Onda zaključiš kako im je zapravo lako – uz silne šminkere, stiliste i frizere, ni tebe ne bi rođena majka možda prepoznala. A i kada ti u opis zanimanja ulazi ono biti viđen, trošiš svaki trenutak na rad s osobnim trenerom i hraniš se najboljim namirnicama. Ti nekako ne stigneš sve to, ni liniju tuša većinu dana u tjednu ne stigneš pravilno nacrtati, a da ne govorim o drugim čudesima. Negdje u međuvremenu lukavo se prikrade proljeće, a svi znamo što nakon njega slijedi. Skidanje. Suočavanje s nekim pridošlim kilogramima, tragovima još jedne godine starosti i stresa.

Je li vaše tijelo spremno za plažu?

U londonskom se metrou prije nekoliko dana pojavio veliki vrišteći plakat: Are you beach body ready? Na njemu je prekrasna fit plavuša u bikiniju, toliko savršena da ti se zgadi sendvič koji žvačeš dok čekaš prijevoz. I dobro je ako suočavanje s plakatom rezultira tek bacanjem sendviča u kantu za smeće ili promjenom prehrane. Odlično je što postoje brojne žene koje ovakav poster neće pokolebati ni posramiti, neke će svoje tijelo javno staviti uz bok ove plavuše i ponosno ustanoviti da su i one i tijelo i više nego spremne za plažu. Neke djevojke, s druge strane, ipak neće tako reagirati. I tu nastaje problem. Neke od nas stotinu su puta započinjale dijetu da bi odustale nakon trećeg dana. Neke od nas višak kilograma prati kao što mene prate tužne uspavane vjeđe, naslijeđene su i uvijek se nekako vrate. Neke od nas će zaista biti poražene i odlučiti se na ljeto bez gradskih plaža. Neke će od nas, u zadnjim danima proljeća, posegnuti za lakšim načinom mršavljenja. Za magičnim tabletama, zavojima, flasterima, napicima... Nečim što i ovaj plakat promovira. Neke od takvih djevojaka doći će do željenog tijela, pa makar na par mjeseci. Neke će se zaklinjati u novi preparat i magičnu tabletu. A neke će možda u silnoj želji da se naglo promijene ugroziti vlastitu glavu. Upravo se to dogodilo dvadesetjednogodišnjoj Britanki koja je prije dva tjedna odlučila popiti osam tableta koje je naručila preko interneta. Riječ je o tabletama za mršavljenje koje sadrže DNP (dinitrofenol), tvar koja se inače koristi kao pesticid, a koja je sve više zastupljena u tabletama za mršavljenje jer ubrzava metabolizam i sagorijeva masnoće. Količina od dvije tablete bila bi prejaka za organizam ove mlade djevoje, a osam tableta dovelo je do doslovnog pregaranja organizma i brze smrti.

Netko će u ožiljku vidjeti bol, netko zacjeljenje

Jednom sam pročitala rečenicu koja bi prevedena na hrvatski glasila otprilike ovako: Netko će u ožiljku vidjeti bol, netko zacjeljenje. Lagala bih kada bih rekla da živim po njoj; ponekad mi ožiljci predstavljaju kočnicu i opterećenje, ali su ipak, s vremenom i godinama, sve brojniji trenuci ponosa jer na licu nosim biljeg nečeg što mi se dogodilo, nečeg što me sagradilo i nečeg što je dio mene. Jednako kao što je tvoje tijelo mnogo više od tankih usnica, nepravilnog nosa i napuhnutog trbuha – ono je dokaz da si postojala i da postojiš i da su ti se usput dogodile mnoge stvari koje su te oblikovale, kako iznutra tako i izvana. Tvoje je tijelo naposlijetku samo tvoje, pravi unikat koji se nikada više neće ponoviti, pa bi možda i bilo vrijeme da u njemu prepoznaš nešto više od sitnih nedostataka?