Svirka kao u dnevnom boravku

10_02_2015 / 00:52h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Fb
Svirka kao u dnevnom boravku

Na otvorenju Jazza u veljači svirali su Repassage i Mate Matišić: pjevalo se na hrvatskom, engleskom i francuskom, nadmetalo gitarama i saksofonom uz konstantni humoristični prizvuk, tako da su dva sata svirke brzo i veselo protekla.

Peti ciklus koncerata Jazz u veljači otvoren je u subotu u splitskom Gradskom kazalištu lutaka nastupom kvinteta Repassage i gosta Matu Matišića. Karte su se rasprodale do posljednje, čime se postavila obećavajuća podloga i za ostale izvođače koji će uslijediti tijekom mjeseca. Ugodno iznenađenje bila je i sama publika, čiji je raspon godina i stilova značajno varirao, od djece u pratnji roditelja, preko skupine tinejdžera pa do starijih „dendijevskih“ parova.

Koncert je započeo Repassage, mlada splitsko-imotska glazbena kombinacija, simpatičnom izvedbom teme iz serije 'Allo, 'Allo!, te interpretacijom pjesme Idola Djevojko mala čime su razbili tremu da bi krenuli s autorskim materijalom koji je nastao tijekom protekle godine u duhu gipsy jazz swinga. Sastav inače čine Jelena Galić, glavni vokal i (kontra)bas, Martina Matković na udaraljkama, Kajo Milišić i Marko Pažanin na gitarama, te na saksofonu Duje Divić kojeg su od milja nazivaju imotskim Coltraneom. Iako na glazbenoj sceni djeluju četvrtu godinu, ovaj nastup bio im je prvi na kazališnim daskama. No iza sebe imaju značajan broj nastupa na festivalima i različitim klubovima.

Zbog relativno malene pozornice Kazališta lutaka i pristupačnosti izvođača, od samog početka vladao je ugođaj kao da promatrate jam session u dnevnom boravku, a dolaskom gosta, majstora gitarista Mate Matišića, na pozornicu, svirka je uistinu bila konstantno prožeta simpatičnom improvizacijom. Pjevalo se na hrvatskom, engleskom i francuskom, nadmetalo gitarama i saksofonom uz konstantni humoristični prizvuk, tako da su dva sata svirke brzo i veselo protekla.

Na samom kraju koncerta, Mate Matišić je zahvalio Gradskom kazalištu lutaka što već godinama podržava ovakvu vrstu nekomercijalne glazbe. Matišić je inače redovni gost Jazza u veljači, a široj javnosti poznat je kao svojevrsni multitalent - dramski pisac, instrumentalist, gitaristički virtuoz i skladatelj koji je unatoč činjenici da nema niti jedan razred glazbene škole, snimao i nastupao sa brojnim domaćim jazz i klasičnim glazbenicima. S Repassageom je na ovom otvaranju odradio treću prijateljsku suradnju.

Stil kojim je započet razvoj jazz kulture u Europi
Gipsy jazz ili gipsy swing je stil koji je obilježio tridesete i četrdesete godine u europskoj popularnoj glazbi prošlog stoljeća. Ovim stilom uz to je započeo razvoj jazz kulture u Europi, a začetnikom se smatra francuski gitarist Jean "Django" Reinhardt koji je povezao artikulaciju brzog ritma swinga sa romskim glazbenim elementima, što ovaj pokret izdvaja od američkog jazza i swinga.