Svi na bike u Kaštela!

29_04_2015 / 12:50h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Pedalin
Svi na bike u Kaštela!

Udruga biciklista Pedalin Kaštela javnosti će se predstaviti prvomajskim programom pod nazivom Svi na bike. Predsjednik Branko Majić najavljuje program i priča o svrsi postojanja udruge.

Kaštela su početkom 2015. godine dobila udrugu kakva do sada u tom gradu nije postojala – 1. siječnja osnovana je Udruga biciklista Pedalin Kaštela, koja će se javnosti predstaviti u petak 1. svibnja, na području Kaštel Staroga, bogatim cijelodnevnim programom pod nazivom Svi na bike.

Premda se radi o mladoj udruzi, njeni su članovi imaju višegodišnje iskustvo u civilnom društvu, u najvećoj mjeri u radu unutar udruge Trokut mladih Kaštela, koja je i suorganizator manifestacije. Ozbiljnost projekta potvrđuje i činjenica da se program održava uz podršku Grada Kaštela.
– Svrha je postojanja Udruge biciklista Pedalin Kaštela rekreativno-sportski biciklizam, kao i potreba za ukazivanjem na problem nedostatka biciklističke infrastrukture na kaštelanskoj rivi, šetnici, plažama te na najatraktivnijim dijelovima Kozjaka. Cilj je da se lokalna zajednica ujedini u smislu težnje prema bicikliranju, uključujući razne sportsko- zabavne događaje, da približi građanima svijest o bicikliranju, što je jako bitno za budućnost našeg zdravlja, naše djece, turističke ponude i povezivanja čovjeka s prirodom – kaže Branko Majić, predsjednik udruge.

Ni u jednom od sedam Kaštela nema prometne regulacije za bicikliste, a automobili koji jure rivom, ugrožavajući pješake i bicikliste, uobičajena su pojava, upozorava Branko. No, to nije jedini razlog zašto se Kaštelani ne koriste najzdravijim prijevoznim sredstvom.
– Interes za bicikliranje kroz cijelu godinu je mali. Mladi posebno pozivaju na to da je hladno i da nemaju volje, a kada dođe proljeće, provode vrijeme po kafićima i šoping centrima –primjećuje Branko.

Ekipa iz Udruge Pedalin poziva građane svih uzrasta da im se sa svojim biciklama pridruže na Praznik rada od 15.30 u parku u Kaštel Starom i zajedno započnu borbu za stvaranje uvjeta za aktivno, sportsko i rekreativno, bicikliranje kroz Kaštela.


Program događanja

Program događaja počinje u 15.30h , okupljanjem biciklista u parku u Kaštel Starom, gdje će se svi koji dođu sa biciklom moći prijaviti se kao sudionici te sudjelovati u nagradnoj tomboli koja će se izvlačiti u večernjim satima.

Posjetiteljima će biti na usluzi servisni info štandovi, na kojima će se moći informirati o biciklizmu i zdravijem načinu života, a svaki biciklist moći će napraviti besplatni osnovni servis svojeg bicikla: pregled, montaža bike dodataka (rasvjeta, nogare i sl.), podmazivanje i namještanje brzina. Građani će također moći izraditi svoje majice s Pedalinovim logotipom i nekim od bike-slogana, a provodit će se i anketa o tome koliko građani provode vremena na biciklu, koji tip bicikla i koji tip discipline preferiraju.

U 17.45h održavat će se kratko predavanje o sigurnosti biciklista u prometu, biciklističkoj infrastrukturi, kulturi ponašanja u prometu i brizi za pješake.

U 18.30 kreće Ciklo-Alka, a prijavljeni sudionici imat će priliku osvojiti novčane nagrade i nagrade od sponzora i donatora.

Opušteniji dio večeri kreće u 20.30h uz glazbeno-zabavni program i izvlačenje tombole, i potrajat će do 23 h.