Švajda je plesao za sve

21_06_2014 / 10:49h  |  Autor: Kristina Tešija  |  Foto: Toni Mijač, IKS Festival
Švajda je plesao za sve

IKS festival u Split je doveo jednu od najizvođenijih plesnih predstava u Hrvatskoj; Love will tear us apart u produkciji deFacto. Ideja spajanja suvremenog plesa, osobne ispovijedi i popularne glazbe, oduševila je publiku.

Splitska publika imala je priliku ovog petka, 20. lipnja, iz prve ruke vidjeti i doživjeti jednu od najizvođenijih plesnih predstava u Hrvatskoj; Love will tear us apart u produkciji deFacto koju je u Split doveo IKS festival. U popunjenoj dvorani Gradskog kazališta lutaka prisutni su uživali u plesnom performansu Luke Švajde i zvucima popularnih, svima poznatih, glazbenih brojeva.

Love will tear us apart prvi je dio trilogije Saše Božića i Petre Hrašćanec, koja je do početka ove godine, kada ju je zamijenio Švajda, imala jedinu i glavnu ulogu u predstavi. Ideja spajanja suvremenog plesa, osobne ispovijedi i popularne glazbe urodila je plodom i zainteresirana publika Švajdu je aplauzom izvukla na čak tri bisa.

- Good evening, my name is Luka Švajda and I would like to explain the reasons for creating this performance. I am a dancer - započeo je tako razgovor s publikom nakon prvog, naslovnog, broja grupe Joy Division. Obraćajući se publici na engleskom jeziku, Švajda je objasnio razloge nastanka predstave, kao i odluku da prvi ples pleše samo za Nelu Sisarić, kreativnu direktoricu IKS festivala, i Mariju Tudor, ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka.

U trenucima tišine između pjesama, kada se samo čulo zujanje iz zvučnika, publika je napeto očekivala sljedeću ispovijed plesača, kao i novu pjesmu i performans. Pitanje za koga plešem nastavilo se protezati kroz ostatak predstave pa je Luka plesao za cijelu publiku, kao i za jednu damu koja mu se pridružila na pozornici tijekom performansa. Ispovjedna forma i promišljanje kao da su se iz trenutaka tišine između pjesama protegnuli i na sâm čin plesa pa smo mogli vidjeti Švajdu kako na trenutke sjeda na zvučnik ili među publiku, liježe na pod ili naoko zbunjeno zastaje na pozornici, kao da odmara i razmišlja o sljedećem pokretu.

Luka je izveo i ples samo za sebe, energično otplesavši na Bloodbuzz Ohio grupe The National da bi vrhunac i kraj predstave uveličao izvedbom na Get me away from here I'm dying Belle & Sebastiana kojom se prisjetio osobnog ljubavnog kraha iz prošlosti koji je ujedno označio najemotivniji dio njegove karijere.

Predstavu koja nosi riječ ljubav u naslovu i u kojoj se isprepliću pjesme ljubavne tematike nije teško zavoljeti na prvi pogled, ako je suditi po reakcijama splitske publike.