Glas za transparentnost

19_01_2015 / 08:27h  |  Autor: Marija Lozo  |  Foto: I. Z.
Glas za transparentnost

Jedna sam od mnogih nezaposlenih mladih osoba čija diploma skuplja prašinu. Jedna sam od mnogih koja je osjetila nepravdu sustava prilikom traženja posla. Više puta. Ali sam jedna od rijetkih koja je odlučila progovoriti.

U nastavku u potpunosti prenosimo pismo 25-godišnje Marije Lozo, koja se prijavila na natječaj za ravnatelja/ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Imotski i koja ovim putem želi ukazati na probleme vezane uz spomenuti natječaj te potaknuti i druge mlade da progovore.

Svjesni ste nepravde i nezakonitosti, a još niste reagirali? Vrijeme je!

Jedna sam od mnogih nezaposlenih mladih osoba čija diploma skuplja prašinu. Jedna sam od mnogih koja je osjetila nepravdu sustava prilikom traženja posla. Više puta. Ali sam jedna od rijetkih koja je odlučila progovoriti.

Aktualni i medijski popraćen slučaj imenovanja ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Imotski tipični je primjer nepravde sustava koji zanemaruje i omalovažava trud, moral, pravni i obrazovni sustav Hrvatske. Dakle, omalovažava svoje građane. Ja sam Marija Lozo, 26-godišnja magistra sociologije, etnologije i kulturne antropologije te prvostupnica francuskog jezika i književnosti. Moj rodni grad je Imotski, grad od kojeg ne odustajem. Upravo sam se zbog toga i javila na natječaj za ravnatelja POU Imotski, optimistično i naivno. Isto kao i još četvero kandidata. Od nas pet prijavljenih, samo jedna osoba nema VSS, i baš je ta osoba primljena na radno mjesto. Na sjednici gradskog vijeća Grada Imotskog dvanaest članova vijeća (dvanaest HDZ-ovaca) svoj glas je dalo osobi sa srednjom stručnom spremom, sa svjedodžbom kemijsko-tehnološkog stručnog radnika (iako je u natječaju i stajala mogućnost zaposlenja osobe sa SSS, ali isključivo društvenog usmjerenja). Što se demokracije pri izboru tiče, dvanaest koalicijskih glasova „za“ naspram 5 (4+1) glasova „protiv“ znači da je ravnatelj imenovan po propisima. Radi se o gospodinu koji je bio ravnatelj POU Imotski i zadnje četiri godine. Iako će mnogi Imoćani posvjedočiti da je on dobro obavljao svoju funkciju, a što ni ja uopće nemam namjeru osporavati, radi se o bizarnom propustu sustava. Ministarstvo kulture reagiralo je mišljenjem da na čelu ustanova u kulturi treba biti visoko obrazovana osoba, na što su se vladajući članovi vijeća oglušili. Kandidatkinje s VSS koje nisu primljene na radno mjesto dobile su ne baš sadržajem bogatu obavijest o imenovanju ravnatelja, obavijest bez objašnjenja o rezultatima, bez mogućnosti žalbe i bez zakonski obveznog pouka o lijeku kojim se kandidatima na natječaj nudi mogućnost uvida u natječajnu
dokumentaciju.

Zbog svega toga odlučila sam kontaktirati najprije jednu od kandidatkinja na natječaj i istovremeno vijećnicu gradskog vijeća Grada Imotskog koja je već na sjednici ukazala na nepravilnosti natječaja referirajući se na mišljenje Ministarstva kulture. Nakon toga kontaktirala sam članove nezavisne liste mladih MI za IM, liste čiji se program temelji na borbi za transparentnost i za mlade, te čiji je vijećnik u gradskom vijeću također bio protiv prijedloga imenovanja osobe sa SSS. Potom sam odlučila podnijeti zahtjev za uvidom u natječajnu dokumentaciju, skupa s kandidatkinjom i vijećnicom gradskog vijeća, a uz moralnu potporu nezavisne liste MI za IM. A kasnije se priča „zakotrljala“ ulicama grada, ali i medijima.

Stresno je, naravno. Međutim, stres postaje zanemariv u odnosu na podršku koju već nekoliko dana primamo sa svih strana. Svi znamo da je ljudima dosta nepravde, ali vjerujte mi, problem se neće riješiti ako ga kažete sebi u bradu. Možda se neće riješiti niti sudskim sporom na koji sam ja sada prisiljena. Ali je bitno reći, motivirati sve da progovore protiv nepravde, i najljepše od svega osjetiti podršku velikog broja ljudi. Ovaj slučaj samo je jedan metar ceste koja vodi prema pravednosti i transparentnosti, ali vjerujem da bi ta cesta puno brže bila dovršena kada bi se borbi protiv sustava koji podržava nepravdu pridružilo još puno vas. A znam da vas ima.

Također, želim zahvaliti ovim putem svojim roditeljima koji su mi tijekom studija pružali moralnu i financijsku potporu u nadi da će se isplatiti. Niti oni niti ja nismo očekivali da ću zbog nepravde, usprkos ambicijama i izvrsnosti, i dalje morati računati na njihovu moralnu i financijsku potporu.

Marija Lozo