Sunce zna kako zaštititi more

01_07_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Goran Šafarek
Sunce zna kako zaštititi more

Ako znamo puno i razumijemo posljedice naših radnji, koje onda opravdanje imamo kada tretiramo Jadran kao veliki plavi kontejner? Udruga Sunce izdala je priručnik kojim odgovara na ovo pitanje, ali i na brojna druga.

Svi mi volimo naše more, hranimo se iz njega, plovimo njime, pišemo mu pjesme... Ali koliko ga razumijemo i koliko znamo o njemu? Ne koliko mislimo da znamo, već koliko zaista znamo? Jer ako znamo puno i razumijemo posljedice naših radnji, koje onda opravdanje imamo kada tretiramo Jadran kao veliki plavi kontejner ili kao rezervoar neiscrpnih zaliha morskih organizama koje uzimamo bilo kada, bilo gdje i u bilo kojim količinama? Kada betoniramo i nasipavamo prirodne obale ili ga ugrožavamo eksploatacijom nafte?

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce kao odgovore na ovakva pitanja i izazove priredila je i izdala Priručnik za zaštitu mora i prepoznavanje živog svijeta Jadrana.
- Priručnik se sastoji iz dva dijela, jednog koji obuhvaća i opisuje prijetnje Jadranskom moru te alate, mehanizme i postupke kojima se te prijetnje mogu smanjiti ili ukloniti, a drugi dio Priručnika donosi opise i fotografije za prepoznavanje 200 jadranskih vrsta (od alga do riba i morskih sisavaca), a namijenjen je studentima prirodoslovnih znanosti, roniocima te svim zaljubljenicima u more i onima koji o moru žele znati više - kaže biolog Mosor Prvan, urednik priručnika zajedno sa Zrinkom Jakl.

Udruga Sunce Priručnik će koristiti za potrebe terenskog rada na kartiranju vrsta i staništa te priručnik za sada neće biti u slobodnoj prodaji jer su tiskali ograničene količine (600 komada) predviđene projektom. Kako bi se sadržaj ipak mogao ponuditi svim ljubiteljima mora, omogućen je besplatan pristup pdf izdanju Priručnika na stranicama Udruge Sunce kojeg možete pronaći ovdje.
- Nadamo se da će Priručnik dati doprinos razumijevanju Jadrana, da će čitatelji naučiti, a tko zna, možda čak i još više zavoljeti naše more te to pokazati svojim postupcima. Ne možemo paziti na cijelu planetu, ali možemo voditi računa o onom malom dijelu kojim upravljamo i biti jedan od nosača slagalice održivog gospodarenja svjetskim oceanima i morima - zaključio je Prvan.