Studentski predizborni okršaji

Studentski predizborni okršaji

U utorak smo imali priliku sudjelovati u još jednom predizbornom okršaju, no kome su se točno kandidati na izborima za Studentski zbor splitskog Sveučilišta imali predstaviti i tko bi točno trebao glasovati za njih, nitko ne bi mogao odgovoriti...

U utorak smo u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu u večernjim satima imali priliku sudjelovati u još jednom predizbornom okršaju. Naime upravo je u okršaj preraslo predstavljanje kandidata i njihovo sučeljavanje. Naravno, predstavljanje, a kasnije i sučeljavanje, bilo je nešto slabijeg tona od onih saborskih - kako intenzitetom naboja među kandidatima, tako i prisutnom publikom. Publiku su činili uglavnom glavni akteri događaja – kandidati za Studentski zbor Sveučilišta u Splitu koji su se odlučili predstaviti studentskoj populaciji te članovi udruge Studenti za studente, koji su organizirali spomenuto sučeljavanje u sklopu svojih tribina utorkom.

>> Vezani tekstovi: Studentski zbor


Dokaz studentske nezainteresiranosti shvatili kao napad pa napustili tribinu


Kome su se točno kandidati imali predstaviti i tko bi točno trebao glasati za njih, nitko ne bi mogao odgovoriti. Studentima zasigurno ne, s obzirom na to da se s te strane pokazala apsolutna nezainteresiranost za takvu tematiku tribine ili uopće za takvu vrstu studentske aktivnosti. Taj zaključak i direktnu kritiku upućenu odsutnoj nezainteresiranoj studentskoj populaciji upotpunio je, nekom kraći - nekom duži, dokumentarni uradak u kojem su članovi udruge Studenti za studente brzim anketnim pitanjima postavljenima nasumice odabranim studentima pokušali doznati koliko su i jesu li uopće informirani o kakvim aktivnostima Studentskog zbora ili barem o fakultetskim predstavnicima te zastupnicima u Zboru. Njihovi su odgovori zapečatili činjenicu da studenti ne znaju ništa o izborima za Studentski zbor. Zborovski kandidati taj su pripremljeni kratki dokumentarac shvatili kao direktan napad na njihov vlastiti rad i trud. Uradak su, ukratko,  protumačili kao implikaciju da nedovoljno rade.

Prije nego su uspjeli objasniti da će u petak, 5. prosinca na izbornim listićima biti izneseno šest izbornih jedinica i tko, odnosno što predstavlja koju izbornu jedinicu, dvojica kandidata, uvrijeđeni navodnim implikacijama, uz obrazloženje i ispriku ustali su i napustili prostoriju. Smireniji ostatak uspio se ipak suzdržati i ostati u svojim sjedalicama te se rasprava uspjela privesti kraju.

Aktivnosti Studentskih zborova nisu samo organizacije brucošijada

Kako bilo, studenti su mogli dobiti sveukupnu sliku djelovanja, kako Sveučilišnog zbora, tako i svih njegovih podružnica. Neke od aktivnosti zbilja su pohvalne, kao što su npr. organiziranje darivanja krvi, razne humanitarne akcije ili skupljanje financijskih sredstava za plaćanje punih školarina studentima koji ih iz raznih razloga nisu u stanju podmiriti. Bez obzira na razmirice i greške u koracima tribine, svaki od kandidata uspio je pokazati da aktivnosti Studentskih zborova nisu samo organizacije brucošijada koje studenti uopće ne prepoznaju kao događaj kojem je potrebna prethodna organizacija. – Studenti misle da je to nešto što dolazi s faksom samo od sebe, ne shvaćaju da mi trebamo organizirati svaku sitnicu kako bi ostvarili tu brucošijadu! - objasnila je KTF-ova kandidatkinja.

Također su pokušali objasniti da jedini razlog učlanjenja u studentske zborove nisu studentske povlastice i dobrobiti koje zastupnici uživaju ili pak pravovremena praksa za buduću stranačku aktivnost, kao što studenti naivno misle. No, ne samo to! Kandidati su uspjeli pokazati i onu tamniju stranu te medalje koju nose i prepričali iskustva kada su korist studenata stavili ispred svoje te riskirali svoju ocjenu ili ugled u korist i obavezu titule koju nose. - Prihvaćanjem svojih mjesta u Zboru prihvatili smo i ovu odgovornost – to je tako - bio je jedan od zaključaka. Iako obavijeni apsolutnim neznanjem, u situacijama kada se potrebno pozvati na tu odgovornost, studenti ipak uspiju pronaći put do informacijskog kanala te doznati što je Studentski zbor te koje obveze njihovi zastupnici imaju prema studentima.

Iako postoji sumnja u intenzivni odjek ove informacije, u nadi za promjenom stanja među studentskom populacijom upućujemo sve splitske studente na tri lokacije na kojima 5. prosinca mogu glasovati – rektorat Sveučilišta u Splitu, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu te Sveučilišna knjižnica u Splitu. Također, spomenute izborne liste te njihove nositelje i više informacija možete pronaći na službenim stranicama Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

Info zona Facebook