Studenti otvaraju Akademija bar!

18_10_2013 / 10:18h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: Nikola Križanac
Studenti otvaraju Akademija bar!

Od prostora koji je trenutno u fazi čišćenja i uređivanja, žele napraviti čitaonicu, knjižnicu, šank te izložbeno mjesto gdje će se moći i projicirati, prezentirati i predavati. Htjeli bi da Akademija bar zaživi kao nekakav dnevni boravak...

S obzirom na prostornu dislociranost Umjetničke akademije u Splitu, oduvijek je postojala potreba za stvaranjem centralnog mjesta susreta studenata, profesora, kustosa i umjetnika. Zahvaljujući proaktivnim studentima i budućim umjetnicima to će se ostvariti za vrijeme trajanja Splitskog salona od 15. studenog do 15. prosinca ove godine. Tim povodom razgovarali smo s grupom volontera koji su se primili metle i boje.

Ideja postoji već tri godine, a sada je dobila priliku za realizaciju

- Bez naziva je rad za Splitski salon. Akademija i HULU su se pobrinuli za financije i prostor u prizemlju Akademije u Zagrebačkoj 3, a program rade sadašnji i bivši studenti sa svih odsjeka. Ideja postoji već tri godine, a sada je dobila priliku za realizaciju – objašnjavaju nam.

>> Poslušajte razgovor sa dijelom ekipe koja radi na realizaciji ideje Bez naziva


Na projektu je stalno angažirano 10 ljudi, ali svakodnevno im dolaze mnogi koji žele pomoći na neki način. - O zainteresiranosti za volontiranjem i o svijesti za potrebom takvog mjesta svjedoči i naša stranica na facebooku koja je u samo jedno popodne prikupila 120 članova - dodaju te najavljuju program u kojem će se predstavljati studentske udruge i umjetnička djela studenata na temu Maštanja/Izmještanja, a svaku srijedu i petak održavat će se okrugli stolovi na kojima će se, između ostalog, raspravljati i o pitanju nove zgrade Akademije koja je trebala biti sagrađena prije pet godina.

Čitaonica, knjižnica, šank i izložbeno mjesto gdje će se moći projicirati, prezentirati i predavati

Ističe da ne mogu predstaviti sve studente ni prikazati sve svoje uspjehe, te su zato htjeli prikazati svoju situaciju na nekoj višoj razini u smislu prostora, Akademije i nemogućnosti da studenti koherentno rade i stvaraju. Nazivom Bez naziva htjeli su u prvi plan staviti pitanje autorstva u suvremenoj umjetnosti povezanim s načinom imenovanja djela i konceptualizmom budući da od prostora, koji je trenutno u fazi čišćenja i uređivanja, žele napraviti čitaonicu, knjižnicu, šank i izložbeno mjesto gdje će se moći projicirati, prezentirati i predavati. Htjeli bi da Akademija bar zaživi i nakon Splitskog salona kao nekakav dnevni boravak.

- Ako se pokaže da je posjećenost dobra, ako nema ekscesnih situacija i da je na korist svima, onda postoji mogućnost da prostor zadržimo. U tom slučaju ćemo osnovati udrugu koja bi praktično pomagala studentima u stvaranju i izlaganju uz kustosa te povezala se s drugim studentima umjetnosti u Rijeci, Zagrebu i Osijeku – otkrivaju nam naši sugovornici.

Slušajući mlade, ambiciozne ljude pune entuzijazma, volje i ideja, sigurni smo da će ostvariti željeno. Nadajmo se da će uz pomoć ostalih to i potrajati.