Studenti, jedite onda u Studenca!

18_10_2013 / 11:39h
Studenti, jedite onda u Studenca!

Mi ne želimo lažna obećanja, podnijet ćemo istinu ma koliko grozna bila. Nemojte misliti da stvaramo problem samo oko poskupljenja cijene hrane u menzama. Te dvije kune samo su kap koja je prelila čašu - oštri su studenti nakon održanog sastanka.

- Budući da smo mi iz S4S-a bili manjina na sastanku, teško smo došli do riječi pa smo tako slušali razna obećanja i međusobna nadmetanja tko je što za nas učinio. Kad smo došli do riječi, reakcija koju smo dobili bila je: Šta reć na ovo? – piše studentski portal S4S nakon okruglog stola održanog u srijedu u zgradi Županije Splitsko-dalmatinske na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva, Županije, Grada, Sveučilišta, Studentskog centra, Studentskog zbora, studentskih udruga i Savjeta mladih.

Ne želimo lažna obećanja, podnijet ćemo istinu ma koliko grozna bila


Istaknuli smo da je studentima grada Splita dosta lažnih obećanja – dok slušamo nadležne kako govore o skorom otvaranju novih menzi i fakulteta, mi čujemo samo blaaa, blaaa, blaaa! Mi ne želimo lažna obećanja, podnijet ćemo istinu ma koliko grozna bila. Recite nam da će se neke stvari realizirati za pet ili deset godina, a ne nas svake godine uvjeravati kako će se sve riješiti do kraja tekuće ili do početka iduće akademske godine.

Što se tiče poskupljenja u menzama, nije nam problem dati dvije kune više, no za cijenu koju plaćamo očekujemo veću kvalitetu, koje još uvijek nema! Cijena hrane se digla, a hrana je ostala ista, cijene smještaja u domu na Spinutu su se digle, a domovi su ostali isti. Ipak, nemojte misliti da stvaramo problem samo oko poskupljenja cijene hrane u menzama, mi gledamo i širu sliku. Te dvije kune samo su kap koja je prelila čašu u već lošem stanju standarda svih hrvatskih studenata!

Ponekad se osjećamo kao teret i svojim obiteljima

Pokušajte gledati našim očima – svaki mjesec moramo pitati roditelje da nam daju novac za pokaznu kartu, hranu i piće, kojeg ni oni sami nemaju! Ponekad se osjećamo kao teret i svojim obiteljima, a posebno osjećamo da nas i država gleda kao teret jer stalno ističete da ste nam dužni osigurati samo jedan topli obrok…čak i zatvorenici imaju tri topla obroka dnevno!

Zašto ističete da nakon ručka od 6,50 kuna idemo popiti kavu od 9-10 kuna? Ta kava je možda jedini luksuz koji imamo, a osjećamo potrebu i za izlascima i odlascima u kino, kazalište ili koncert, a ne možemo jer se novca za nešto što je nekada bila normalna stvar, a danas je praktički postalo luksuz - nema! Znamo da novca nedostaje, svjesni smo toga da je država u banani i da je banana poskupjela, no barem iskažite poštovanje prema nama studentima, ne pričajte s nama kao s ljudima niže inteligencije i ne dajite nam lažna obećanja.

Jedite onda u Studenca! - rečenica je koju nikada nećemo zaboraviti

Na kraju smo demonstrativno izvadili sendvič iz menze, kojeg SC plaća 6,60 kuna, i sendvič koji smo kupili u Studenca za 6,30 kuna te ponudili sve prisutne da odaberu koji će uzeti. - Jedite onda u Studenca - rečenica je koju nikada nećemo zaboraviti.

Na kraju svega, smatramo da je potrebna suradnja Ministarstva, Grada, Županije, Studentskog centra, Studentskog zbora i svih splitskih studenata da bi se studentski standard u Splitu donekle popravio. Riješiti postojeće probleme možemo samo zajedno, no pod uvjetom da se međusobno razumijemo i poštujemo – zaključuju studenti.