Street art u Splitu

16_06_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Katja Janačković, Jelena Katavić, Martina Melvan, Dora Popić, Katarina Vušković
Street art u Splitu

Street art je nekad ozbiljan, nekad humorističan, a uvijek je - buntovan. Različita lica splitskog street arta zabilježile su fotografkinje Katja Janačković, Jelena Katavić, Martina Melvan, Dora Popić i Katarina Vušković.

Street art je nekad ozbiljan, nekad humorističan, a uvijek je - buntovan. Bilo da je riječ o otporu prema vlasti, mainstream kulture ili jednostavno o otporu prema praznim zidovima, street art u različitim oblicima predstavlja stav.

S obzirom na to da se street art pojavljuje u javnom prostoru (čak i ako je riječ o fasadama privatnih kuća), on je demokratičan u dvostrukom smislu: s jedne strane zato jer je jednako dostupan svima, a s druge zato što je ponekad jedini oblik da oni marginalizirani komuniciraju s javnosti. No, poruke koje nose zidovi ponekad su kratkog vijeka. Dovoljan je novi nanos boje da ulična umjetnost nestane.

Upravo kako bi zabilježile barem jedan dio splitskog street arta, pet fotografkinja Info zone - Katja Janačković, Jelena Katavić, Martina Melvan, Dora Popić i Katarina Vušković - ujedinile su snage i fotoaparate, što je rezultiralo velikim fotoalbumom koji donosi obje osobine street arta spomenute s početka - i ozbiljnost i humor.

Ovaj je članak nastao uz potporu Agencije za elektroničke medije, putem Javnog natječaja 03/15 Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.