Strava u Splitu

08_07_2013 / 14:21h  |  Autor: Ananimna
Strava u Splitu

Za napad koji se dogodio u večernjim satima po srednjoeuropskom vremenu još nitko nije preuzeo odgovornost. Jedni krive tehničara za ozvučenje, drugi autorsko pero Vjekoslave Huljić.

Nedjelju navečer, 7. srpnja 2013. godine, mnogi će Splićani, kao i domaći i strani turisti, pamtiti po teškoj povredi ljudskog dostojanstva i sluha. U tom je periodu, naime, zabilježen teški napad na sve one koji su se zatekli u blizini splitskih Prokurativa. Melodije Splitskog festivala okrutno su se i naglo, poput atomske eksplozije, proširile Matejuškom i drugim dijelovima grada uz Prokurative, što je dovelo do panike među turistima i lokalnim stanovništvom. Prema riječima jednog očevica, civili su mirno i opušteno šetali, neki su i sjedili na klupicama kad je na njih puštena kiša kiča i klišeja. Pred najezdom bile boje, lavande, ćaće, vapora, nestašice šoldi i cappuccina mnogi su dali petama vjetra panično vrišteći i pokrivajući uši rukama. Premda se većina žrtava uspjela spasiti, nekoliko je stranih turista, neslužbeno doznajemo, hospitalizirano zbog oštećenja centra za dobar ukus, ali srećom nisu u životnoj opasnosti. - Mirno smo sidili i pili pivu i… Ma niko nije očekiva… Odjednom smo čuli Ako drugi mi bude isti ko ti onda bolje da umrem sama i onda mi je sve u magli, samo se sićan suza i plača i mase ljudi šta je trčala u zaklon - rekao nam je vidno potreseni mladić koji se kobne večeri s prijateljima zatekao na Rivi.

Za napad koji se dogodio u večernjim satima po srednjoeuropskom vremenu još nitko nije preuzeo odgovornost. Jedni krive tehničara za ozvučenje, drugi autorsko pero Vjekoslave Huljić. Nedugo nakon strašnog čina potporu žrtvama izrazile su i neke od najutjecajnijih bliskoistočnih terorističkih organizacija, šokirane okrutnošću napada. - Ovakvo nasilje u Splitu nije zapamćeno još otkad su prvi put s Prokurativa zasvirali Sijamski blizanci - izjavila je jedna starija gospođa koja je htjela ostati anonimna. - Prvo vijest da bivši gradonačelnik piše knjigu a onda ovo. Ovi grad više nije siguran za živit, treba se preselit u Pojas Gaze ili na neka takva mirnija mista - dodao je malodušno njezin suprug. Premda se pravi krivac ne zna, jedno je sigurno: bez ikakvih trauma Splitski su festival preživjeli jedino ortodoksni obožavatelji Jelene Rozge i turbo-folka, čiji su bubnjići zahvaljujući duljoj zloupotrebi postali imuni na ovakav terorizam.