Stoned Jesus protutnjao Kockom

Stoned Jesus protutnjao Kockom

Kocka je zatvorila ovogodišnju bogatu sezonu koncertom ukrajinskog trija Stoned Jesus. Donosimo dojmove s koncerta.

Kocka je zatvorila ovogodišnju bogatu sezonu nakon niza sjajnih koncerata, partyja, izložbi. Posljednji koncert ove sezone dopao je jednom od najznačajnijih psihodeličnih stoner bendova Istočne Europe, ukrajinskom triju Stoned Jesus, koji su u sklopu svoje Seven Thunders Roar turneje, u utorak 9. svibnja napunili splitsku Kocku bacivši u trans sve prisutne. Uz njih, dva su sjajna benda zaokružila večer, The Kooters i Circle Creek, stvorivši nevjerojatnu atmosferu i okupivši publiku svih vrsta žanrova.

Prvi su se popeli The Kooters, psygrunge bend iz Luksemburga koji je započeo svirku citirajući Jima Morrisona: I will light your fire. Nakon njih su uslijedili Circle Creek, nabrijani Austrijanci, koji su izgledali kao da su izašli iz Tolkienovog Gospodara prstenova. Stvorili su odličnu atmosferu i zanimljiv odnos s publikom.

Uslijedio je Stoned Jesus. Ukrajinski indijanci s karizmatičnim Igorom Sidorenkom kao poglavicom, uspjeli su specifičnim žestokim grooveom publiku odvesti u drugu dimenziju. Fuzijom moćnih sabbatovski riffova, mističnih buntovničkih tekstova i zeppelinastih naglašavanja. Kao da su DeLoreanom stigli iz 70-ih.

Započeli su s kultnom ekstatičnom Stormy Monday. Mnogobrojna publika je bila u transu. Završivši pjesmu, Sidorenko je za mikrofonom odgovorio euforičnim aplauzima: Fala! Pri početku koncerta frontman je zamolio publiku da ne puši u prvom redu. Odsvirali su većinu hitova, od Bright Like The Morning, Electric Mistress, Indian do I’m the Mountain koje su savršeno pristajale mračnom underground ambijentu Kocke.

Završili sa već svima poznatom hipijevskom trinaestominutnom “simfonijom” I’m the mountain. Zaštitnim znakom Stoned Jesusa. Tokom te pjesme jedan se momak popeo na pozornicu. S obzirom da nisu mogli normalno svirati, zaustavili su pjesmu, zamolili ga da siđe i nastavili govoreći publici: He is insane. Pri samom kraju, nabrijana publika je uživala uz crowd surfanje gitarista i basista. Ovacije nisu izostale. Publika ih je ispratila nevjerojatno jakim aplauzima i uzvicima, i iako je tražila još, bis nisu odsvirali.

Jedna cura je rekla: Tužno je da mora doći neko kao što je Stoned Jesus da bi se tek tad ljudi okupili u Kocke.

Sama muzika je meni odlična, ne kompliciraju, a zanimljivi su. Muzika ima muda izjavio je Toni Ljubić, frontman splitskog benda Mind Zoo. Neko iz publike je dobacio: Da je bar malo duže trajalo!

Sve u svemu, euforično, žestoko i zanimljivo. Koncert za pamćenje. Brutalni Seven Thunders Roar.

Info zona Facebook