Udarac iz kuta: Stiže derbi

09_04_2014 / 14:11h  |  Autor: Toni Perković  |  Foto: Rene, arhiv
Udarac iz kuta: Stiže derbi

Što nas čeka u nedjelju? Unatoč osam bodova prednosti u korist Hajduka, utakmicu u boljem raspoloženju dočekuje ekipa iz Parka mladeži.

 U nedjelju 13. travnja, s početkom u 19 sati, na Poljudu će se odigrati četvrto ovogodišnje izdanje jedinog nogometnog gradskog derbija u Hrvatskoj. Oprostit ćete mi što dvoboj prvoplasirane i zadnje momčadi u prvenstvu ne smatram derbijem, a jednako mišljenje imam i o susretima prve i druge ekipe Dinama. Što nas čeka u nedjelju?

Unatoč osam bodova prednosti u korist Hajduka, utakmicu u boljem raspoloženju dočekuje ekipa iz Parka mladeži. Niz dobrih rezultata doveo je izabranike Ivana Matića na četvrto mjesto u prvenstvu, koje garantira izlazak na europsku scenu. Pet utakmica Split ne zna za poraz, a s osvojenih trinaest od mogućih petnaest bodova pobjegli su jednom direktnom protivniku, zagrebačkoj Lokomotivi, na velika četiri boda i sada opušteno mogu čekati dvoboj s Hajdukom. S druge pak strane, Hajduk nije ni približno u dobrom nizu kao Split. U zadnjih pet utakmica osvojili su jednak broj bodova i očigledan je pad forme i rezultata. Tudorova momčad puno lošije izgleda nego u prvom dijelu sezone, ali to se može pripisati mladosti momčadi i ne treba biti pregrub prilikom davanja ocjene cjelokupnoj sezoni.

Splitova momčad odiše iskustvom, Hajdukova mladošću. Prekaljeni internacionalci poput Mate Bilića i Tomislava Dujmovića imaju više utakmica u nogama nego cijela momčad Hajduka i to bi mogao biti presudan faktor u nedjeljnoj utakmici. No, u prva tri susreta u ovoj sezoni akteri na terenu bili su isti, ali sva tri puta kao zadovoljniji s terena izlazili su igrači Hajduka. U prvom susretu na Parku mladeži Hajduku su pobjedu donijeli Anton Maglica, sada već dugo ozlijeđenni Caktaš i Tomislav Glumac koji je loptu poslao u svoju mrežu. Drugi susret završio je miroljubivih 0-0 na Poljudu, a u trećem, u kojem je ponovo Split bio domaćin, Hajduk je trijumfirao 2-1 uz dva gola Marija Pašalića, dok je strijelac za Split bio Denis Glavina.

U nedjelju će obje momčadi igrati bez stožernih obrambenih igrača koji su u prošlom kolu zaradili suspenzije. Kapetan Maloča neće moći pomoći Hajduku, a najbolji igrač Splita, a po skromnom mišljenju autora i cijele lige, u proljetnom dijelu prvenstva, Tomislav Glumac nedostajat će ekipi Splita.

Izostanak Glumca, ovogodišnjni rezultati i Torcida pretegnuli su na mojoj vagi i zato Hajduku dajem status favorita na domaćem terenu. No, najvažnije od svega jest da u nedjelju uživamo u dobrom nogometu i utakmici iza koje se, nadajmo se, neće povlačiti repovi.