Stiže 10. Pričigin!

28_03_2016  |  Autor: K. Tešija  |  Foto: Tina Štambuk, arhiv
Stiže 10. Pričigin!

Deseto izdanje festivala pričanja priča Pričigin održat će se u Splitu od 29. ožujka do 2. travnja 2016. godine, a uz standardni program i goste, uključuje i različite novine, među kojima su Repigin i gostovanje Spikigina.

Deseto izdanje festivala pričanja priča Pričigin održat će se u Splitu od 29. ožujka do 2. travnja 2016. godine.

Prvi dan i pozdrav Svjetskom danu pripovijedanja

Festival će započeti zakašnjelim pozdravom Svjetskom danu pripovijedanja, koji se inače obilježava 20. ožujka. Razlog ovom kašnjenju su uskršnji blagdani, ali ta činjenica neće spriječiti organizatore, sudionike i publiku da slave pričanje i slušanje. Otvaranje Pričigina održat će se 29. ožujka u 18.30 sati u amfiteatru Doma mladih uz voditelje Petra Filipića i Renata Baretića. U istom će prostoru u 19.30 uslijediti standardni program Hrvatski pisci pričaju, a za desetu obljetnicu organizatori su pozvali ne-splitsku reprezentaciju onih koji su u proteklih devet godina nastupali i oduševljavali publiku pričama. Riječ je o Emiru Imamoviću Pirkeu, Zrinki Pavlić, Rujani Jeger, Marinku Koščecu, Zoranu Krušvaru, Goranu Nuhanoviću i Nenadu Stipaniću. Program se nastavlja u istom prostoru u 21.30 autorskom večeri Zijaha Sokolovića, nazvanom Zike virus, kojom će moderirati Emir Imamović Pirke.

Drugi dan i Selo na životu

Drugi dan jubilarnog Pričigina započet će u 18.30 u klubu Quasimodo specijalnim gostovanjem Spikigin u gostima – Selo na životu. Riječ je o zagrebačkoj pripovjedačkoj manifestaciji koju će pričama predstaviti Siniša Labrović i voditelj i pokretač Spikigina Kruno Lokotar. Program će nastaviti u 19.30 u prostoru Doma mladih, gdje će pričati splitski pripovjedači koji su na različite načine pomogli graditi ovaj festival pričanja: Eda Vujević, Aleksandra Kardum, Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Belmondo Miliša i Ante Tomić. Kraj programa drugog dana Pričigina održat će se u kavani hotela Bellevue, a autorskom večeri Mira Gavrana pod nazivom I u drami ima komičnih priča moderirat će Jasen Boko.

Treći dan: Lijepa vaša

Program trećeg dana, četvrtka 31. ožujka, započet će u 19.30 u prostoru Doma mladih, gdje će u programu Lijepa vaša nastupiti eminentni pisci s prostora nekadašnje zajedničke države. U duhu desete obljetnice, i na ovoj će večeri nastupiti oni koji su svojim nastupima na proteklim Pričiginima pobrali najviše aplauza splitske publike: Rumena Bužarovska (Makedonija), Tanja Mravak (Hrvatska), Dušan Čater (Slovenija), Ozren Kebo i Ahmed Burić (BiH). Standardno, večer će se završiti u kavani hotela Bellevue gdje će na repertoaru biti autorska večer Sinana Gudževića Građa za Pričigin kojom će moderirati Predrag Lucić.

Četvrti dan i Repigin

Petak 1. travnja, četvrti dan ovogodišnjeg izdanja Pričigina, bit će obilježen tradicionalnom Burzom pročitanih knjiga koja će se cijeli dan odvijati u kavani Semafor pod motom Knjige na vagu, knjige na metre. Koliko knjiga donesete, najviše toliko možete i odnijeti – jednostavno pravilo i odlična prilika za neke nove naslove. Sve preostale knjige bit će donirane romskoj knjićnici Kalje alu Bajaš – Romski put iz Kutine. U 19.30 u prostoru Doma mladih reperi će dobiti priliku da ispričaju svoje priče, a nastupit će Vojko Vrućina i Ivo Sivo (Dječaci), Scriptor, Jantar i Kali (Oni), Žuvi i Phlagma (beatbox). Repersku večer, prigodno nazvanu Repigin, moderirat će Saša Antić iz TBF-a. Večernji program započet će u 22.00 u kavani hotela Bellevue večeri Nikolićâ i romskih priča pod nazivom Poso-kuća, kuća-poso... kojom će moderirati Nebojša Lujanović, a sudjelovat će Željko, Stanoja, Dragan i Drago Nikolić.

Zadnji dan: picigin, Pričigin i priče o sreći

Posljednjeg dana Pričigina, u subotu 2. travnja, nastavit će se Burza pročitanih knjiga u Semaforu. U 11.00 u Gradskom kazalištu mladih održat će se dječji program pričanja na čakavštini PriČAgin koji će voditi Ivan Tokić, a nastupit će učenici osnovnih škola, izabrani na Dječjem Pričiginovom natječaju. U 12.00 u hotelu Park predstavit će se splitski piciginaši temom Tajna veza picigina i Pričigina. Programom će moderirati Ivica Vrandečić, predsjednik Ekološkog društva Picigin Bačvice, a sudjelovat će članovi navedenog ekološkog društva. Na Prokurativama je za 18.00 zakazano snimanje Decenijske fotografije, a pozvani su i dobrodošli svi suradnici, sudionici i prijatelji Pričigina, s naglaskom na vjernu publiku koja je omogućila festivalu da dočeka veliki deseti rođendan. Festival će tradicionalno završiti u kavani hotela Bellevue gdje će od 19.00 krenuti priredba Pričigin narodu u kojoj sudjeluju svi dotad preživjeli i zaostali sudionici ovog Pričigina, ali i njihova publika. Tema je jednaka kao i svih prethodnih godina: Priče o sreći. Važno je napomenuti da svaka priča može trajati maksimalno pet minuta, a na znak zvona voditelj Damir Duplančić će mikrofon proslijediti sljedećem zainteresiranom pripovjedaču i tako sve dok se ispričaju sve priče ili pričiginaše netko ne otjera iz kavane.