Stand up na splitski način

01_02_2015 / 11:32h  |  Autor: Ana Kuić  |  Foto: Mirna
Stand up na splitski način

Prvi splitski open mic za stand up komičare održao se u petak u Quasimodu. Splitska je publika bila raspoložena i dobro je prihvatila hrabru ekipu koja je nastupala, ali pobjeda je ipak pripala samo jednom od njih...

Na prvoj splitskoj Večeri otvorenog mikrofona, u petak 30. siječnja u klubu Quasimodo, nastupili su polaznici stand up radionice Studija Smijeha u Info zoni uz gošću voditeljicu Marinu Orsag, a na nastup se prijavio i jedan imitator. Brojni Splićani došli su podržati svoje sugrađane koji su skupili dovoljno hrabrosti da izađu na pozornicu.

U kratkom razgovoru prije početka nastupa polaznici radionice vidno nervozni pripremali su se za svoj nastup – Nikad nisan ima ovakvu tremu – rekao nam je u razgovoru Josip Škiljo. Pitali smo ih i što bi napravili kad im se nitko u publici ne bi nasmijao – To mi se već jednon dogodilo. Iza sebe imam desetak nastupa, a prvi put je bija užasan, tija san da nestanen – ispričao nam je Tomislav Primorac.

Oko 21 i 30 Marina Orsag otvorila je prvi splitski open mic night pozdravivši publiku koja je uzvratila pljeskom. Prisutne je nasmijala šalama o plesu koji su žene izmislile da provjere da li smrde, poljskoj sinkronizaciji filmova te se osvrnula na Tajčinu promociju vjere u Americi. Nakon kratkog uvoda koji je bio popraćen smijehom i pljeskanjem Marina je najavila prvog izvođača – Tomislava Primorca.

Tomislav je prisutne prvo krenuo nasmijati komentirajući rukometno prvenstvo – Vori drpa nekog lika iz Brazila, zašto Vori dira nekog lika po guzici? Toga nema u šahu, stolnom tenisu, boksu... – zaključio je te izmamio osmijeh jednog dijela publike. Osvrnuo se i na suce na sportskim natjecanjima te na predsjedničke izbore. Nakon Tomislava Orsag je publiku nasmijala komentirajući reklame te najavila Josipa Škilju, drugog po redu izvođača. Škiljo se uspoređivao sa životinjama, govorio o braku i strahu od kukaca. Publiku je najviše nasmijao šalama o davanju imena cigaretama po slavnim osobama –Zamislite da dođete u trafiku i pitate da van daju jednog bilog Mandelu ili Jacques Slims - rekao je kroz smijeh.

Orsag je zatim ponovno izvela set šala da zagrije publiku a zatim najavila Vivianu Zoković, treću izvođačicu. Viviana je bila vidno pod tremom, ali je na kraju uspjela nasmijati publiku šalama o Top Shop reklamama. Orsag je zatim nastavila sa svojim repertoarom a onda najavila Ivu iz Dječaka. Ivo je bio pomalo neartikuliran, ali je ipak uspio nasmijati publiku komentirajući supruga Kolinde Grabar Kitarović.

Nakon Ive uslijedila je pauza nakon koje je Orsag pričala o serijskom ubojici invalidu iz New Yorka. Peti po redu izvođač bio je imitator Đelo koji je, iako imitiranje nije isto što i stand up, nasmijao publiku imitirajući Tomislava Karamarka, Slavka Golužu, Gorana Ivaniševića i Zdravka Mamića. Mikrofon je ponovno bio u Marininim rukama, a ona je publici objasnila zašto joj je ljubljenje važnije od seksa. Na pozornicu je zatim izašla Maja Karačić – Bojim se ljudi koji ne pokazuju širok spektar emocija – započela je i osvrnula se na svoju profesiju i prometne znakove na staroj cesti Split – Zagreb. Publika ju je podržala pljeskom, a prije sljedećeg izvođača, Orsag je komentirala Massima Savića i Marinu Perazić.

Vanja, pretposljednji izvođač, pojasnio je da je bitno kako nešto zvuči dok pričamo, a ne što pričamo. – Zašto se ovo zove stand up a svi side? – zapitao se na početku, a onda se još našalio i na račun riječi penis na koju se Orsag nadovezala prije najave Duška, posljednjeg izvođača. – Šećer dolazi na kraju – započeo je Duško svoj stand up i počeo pričati o manekenkama i nogometašima. Nekolicina je njegove komentare pozdravila pljeskom. Nakon Duška Orsag je najavila posebnog gosta, pobjednika radionice stand upa u Zagrebu, Srbina Dejana Đerića. Dok je publika birala pobjednika prvog splitskog pobjednika – Osim što sam Srbin, još sam i Židov - Đerić je nasmijavao publiku šalama uglavnom na svoj račun, a publika je to dobro prihvatila.

Za kraj Orsag je zahvalila svim sudionicima radionice i svima u publici. – Treće mjesto zauzela je Maja, drugo mjesto Đelo, a pobjednik je... Josip Škiljo – pročitala je rezultate glasovanja nakon čega se pobjednik zahvalio publici, a cijelo događanje privedeno je kraju 10 minuta prije ponoći najavom o idućem stand up druženju u Splitu.