Srednjoškolci u Strasbourgu

20_02_2014 / 14:08h  |  Autor: I. Z.
Srednjoškolci u Strasbourgu

Na Euroscoli vrijedni tim Ekonomsko-birotehničke škole Split osvojio je izvrsno 3. mjesto kao jedina strukovna škola, u oštroj konkurenciji gimnazija, što im je omogućilo odlazak u Strasbourg i sudjelovanje u radu Europskog parlamenta.

Na Euroscoli, debatnom natjecanju u organizaciji Ureda za informiranje u Republici Hrvatskoj Europskog parlamenta, vrijedni tim Ekonomsko-birotehničke škole Split osvojio je izvrsno 3. mjesto kao jedina strukovna škola, u oštroj konkurenciji gimnazija iz dviju županija (splitske i dubrovačke), što im je omogućilo odlazak u Strasbourg i sudjelovanje u radu Europskog parlamenta.

>> Poslušajte razgovor u emisiji Info zona na radiju


Kao zastupnici svoje škole, grada, regije i države, 30. siječnja 2014., 22 učenika dobili su priliku cijeli dan boraviti u EU parlamentu i sudjelovati u prigodnoj debati, zajedno s pobjednicima istog natjecanja iz ukupno 20 zemalja članica EU-a. Odlično pripremljeni, aktivno su sudjelovali u svih 6 debatnih skupina te u kvizu EURO game. Debatirali su o mnogim važnim temama za mlade: o zaštiti okoliša, slobodi informiranja, zapošljavanju mladih, budućnosti Europe, o 2014. kao godini europskih izbora i godini u kojoj će se pokušati zaustaviti bacanje hrane. Na kraju je svaka skupina iznijela svoje zaključke pred svim zastupnicima i pristupalo se glasovanju. Sve je završilo u vedrom tonu uz izvedbu Ode radosti i gromoglasan pljesak svih sudionika.

Uspjeh u Strasbourgu komentirala je voditeljica projekta i mentorica mladih zastupnika, prof. Suzana Kačić-Bartulović. - U parlametarnoj sjednici sudjelovalo je 500 srednjoškolaca sa svojim profesorima mentorima. Prema zadanom rasporedu, u 6 zadanih minuta za predstavljanje naše delegacije Dora Stjepić i Ivan Rubić upoznali su svoje vršnjake sa svojom školom, najvećom po broju učenika u Županiji. Pohvalili su bogatu prošlost, kulturnu tradiciju i ljepote Splita i Dalmacije, splitski Kampus i naše sjajne umjetničke i sportske uspjehe. Uspjeli su čak i domaćine Francuze nasmijati podsjećajući ih na rukometnu virtuoznost Ivana Balića, a najveći pljesak od svih dobili su kad je Ivan šarmantno pokazao novopečeno znanje u nošenju francuske kape i završnoj odjavi na francuskom jeziku. Svi naši učenici bili su na visini zadatka. Posjet Parlamentu zaista je zaslužena kruna njihova rada, u kojem su spajali teorijska znanja s europskim iskustvima i vlastitim stavovima. Osim što su aktivno sudjelovali u debatama, učenici su iskoristili susret s vršnjacima za podjelu promidžbenih prospekata o Splitu i Dalmaciji,a splitska besplatna mapa za mlade putnike USE-IT Split koju su učenici ponijeli u Strasbourg bila je doslovno razgrabljena.

Profesorica Kačić-Bartulović zahvaljuje svima koji su pomogli predstaviti se na najbolji mogući način te poziva sve srednje škole da se uključe u program EUROSCOLA jer su, naglašava, mogućnosti neograničene, a iskustvo nezaboravno.

Posjet Parlamentu iskorišten je i za obilazak Strasbourga, Munchena i Salzburga, što je svakako neprocjenjivo iskustvo koje je, kako kažu učenici, promijenilo njihove životne prioritete i omogućilo sklapanje novih prijateljstava sa školama i kolegama iz 20 zemalja sudionica.

Sudionici u projektu EUROSCOLA bili su učenici Gabrijela Gudelj, Luka Ajduković, Ana Ljulj, Ivana Glavović, Katija Opačak, Mariana Lendić, Toni Bilandžić, Ela Milić, Marijana Božić, Ana Vučemilović Grgić, Jelena Župić, Domagoj Omrčen, Dora Stjepić, Josip Vuka, Ana Marija Abramac, Marita Šegvić, Ivan Rubić, Zrinka Marasović, Josip Stipanović, Maja Periš, Marijela OmrčenMatea Buljan. Uz mentoricu pratili su ih i profesori Željana Matković i Davor Ramljak.