Šporki Špiro i Neposlušna Tonka

02_10_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Gradsko kazalište lutaka Split
Šporki Špiro i Neposlušna Tonka

U subotu, 7. listopada u 19 sati bit će izvedena prva ovosezonska premijera Gradskog kazališta lutaka Split, "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" spisateljice Olje Savičević Ivančević.

U subotu, 7. listopada u 19 sati bit će izvedena prva ovosezonska premijera Gradskog kazališta lutaka Split. Riječ je o praizvedbi teksta Šporki Špiro i Neposlušna Tonka Olje Savičević Ivančević, nagrađivane spisateljice čiji su romani, zbirke pjesama i priča prevedeni na desetak jezika.

Dramski tekst Šporki Špiro i Neposlušna Tonka autorica je pisala specijalno za GKL Split i novu suradnju s redateljem Ivanom Plazibatom koji je na predstavi okupio gotovo isti autorski tim kao na njihovoj prvoj zajedničkoj predstavi u ovom kazalištu Moj prijatelj „Mačkodlak“ iz 2015. Novi tekst Olje Savičević Ivančević je priča o dvoje djece iz različitih svjetova - jednoj hrabroj, srčanoj i znatiželjnoj Tonki i jednome Špiru, bistrom dječaku čistog srca i malo manje čistih ušiju i hlača. Njihovim susretom u gradu Utorku, u kojem se svi osim Tonke slijepo drže pravila, započinje veliko prijateljstvo i velika avantura u kojima se sudaraju dva nespojiva svijeta: svijet reda i discipline i svijet kaosa u kojem je sve prepušteno slučaju. U svijetu kaosa živi i neobično biće iz roditeljskih prijetnji – Igruša Plakuša.

Suradnik za scenski pokret je Damir Klemenić, a originalnu glazbu je skladala Tamara Obrovac. Scenografiju potpisuje Ozren Bakotić, a kostime Ana Marin. U naslovnim ulogama gledat ćemo Ana Mariju Veselčić kao Tonku i Petra Konkoja Cailiaua kao Špira. Ostale uloge tumače glumci GKL-a Split Milana Buzolić-Vučica, Sanja Vidan, Andrea Majica, Tvrtko Štajcer, Milena Blažanović i gosti Franjo Đaković i Ana Uršula Najev.

Nakon premijere, predstava Šporki Špiro i Neposlušna Tonka igrat će svakodnevno od 9. do 13. listopada u nekoliko izvedbi za škole i vrtiće, a u slobodnoj prodaji je u subotu 14. listopada u 11 sati te u subotu 28. listopada, također u 11 sati. Oni koji ne stignu pogledati predstavu u ovim terminima moći će to učiniti u drugom dijelu sezone, i to već u siječnju. Sve termine izvedbe mogu se pronaći na web stanici kazališta, a ulaznice se mogu rezervirati telefonom 021 395 968 i kupiti na blagajni kazališta u Tončićevoj 1. Dodatne informacije o autorskom timu i predstavi potražite na: www.gkl-split.hr/predstave/program.

Ubrzo nakon premijere GKL Split putuje u Čakovec gdje će 18. listopada nastupiti s nagrađivanom predstavom Ksenije Zec i Saše Božića „U zvijezde“, u sklopu 20. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade hrvatskog centra Assitej. Nakon povratka s puta, GKL Split će 20. listopada izvesti još jednu premijeru, i to opet praizvedbu domaćeg teksta. Riječ je o lutkarskoj predstavi „Stonoga Goga“, prema tekstu Andrijane Grgičević nagrađenom na natječaju Mali Marulić, a predstavu produciramo u suradnji s Teatrom Poco Loco iz Zagreba.