Splitsko ljeto i za partibrejkere

16_07_2013 / 02:57h  |  Autor: Ada Reić
Splitsko ljeto i za partibrejkere

Ovogodišnje Splitsko ljeto nudi paletu dobre svirke, glume, pjevanja, izložbi i tribina, pa se može pronaći ponešto čak i za okorjele partibrejkere u slučaju kada party ima kulturni predznak.

S operom Franza von Suppea Povratak mornara, vratilo nam se i Splitsko ljeto. Još sjajnije i bogatije od prethodnih, 59. Splitsko ljeto od 14. srpnja do 14. kolovoza grijat će posjetitelje vrućim programom i buditi uspavana mjesta pretvarajući ih u scenske prostore, prostore igre i glazbe, svjetla i zvuka. Hrvatska praizvedba Suppeove opere privukla je na Peristil mnoštvo nestrpljivih zaljubljenika u operu, a u Palači Milesi otvorena je izložba slovenskog slikara Andreja Jemeca pod nazivom Beskrajna dvojnost.

Ovogodišnje Splitsko ljeto nudi široku paletu dobre svirke, glume, pjevanja, izložbi i tribina, pa se može pronaći ponešto čak i za okorjele partibrejkere u slučaju kada party ima kulturni predznak.

Ljubitelji opera 31. srpnja moći će uživati u dvorištu HNK-a gdje će Wagnerov Ukleti Holandez doživjeti svoju premijeru, a publika će sjedalicu viška tražiti i 2. kolovoza da bi posvjedočila pojavljivanju babilonskog kralja na Dioklecijanovom trgu, kada će Verdijev Nabucco biti izveden na Peristilu.

Shakespeare na bedemu Cornaro, a Melodije križa i pršuta na Metejušci

Za roditelje te za one koji se to spremaju biti, To dijete drama je francuza Pommerata koju je režirala Nenni Delmestre a govori o najljepšem i najtežem odnosu: roditelj-dijete. Preispitivanje društvene norme modela obitelji odvijat će se 17.07. u Villi Dalmaciji.

Vilim Matula 19. srpnja predstavit će pravi monospektakl u Meštrovićevim Crikvinama i dočarati sam, bez partnera u glumi i glumačkih rekvizita, najbolje Münchausenove (ne)proživljene pustolovine. Matulino glumačko umijeće posjetitelji Splitskog ljeta imat će priliku vidjeti i 22. srpnja u predstavi Postdiplomsko obrazovanje, koje je stvoreno od knjige-priručnika performera Siniše Labrovića. Oliver Frljić na Tvrđavi Gripe 29. srpnja šokirat će okupljene scenskom Bosnom i predstavom Pismo iz 1920., a Villa Dalmacija ugostit će i Mani Gotovac s drugim dijelom njene autobiografije. Pričaj mi o Gorkom intimna je i životna priča zaljubljene žene koju možete pogledati i poslušati 1. kolovoza.

Dramski dio Splitskog ljeta bio bi neosporno krnjav bez Shakespearea, stoga će se izvedbom Timona Atenjanina čitav niz glumaca uhvatiti u koštac s društvom korupcije, lihvarstva i laskavaca, i to od 3. do 6. kolovoza na bedemu iza Galerije umjetnina. Melodije križa i pršuta poletjet će iz glasnica Lucića i Dežulovića na Matejušci 12. i 13. kolovoza i nasmijati sve prisutne dvije noći zaredom.

Balet na glazbu iz djela Giuseppea Verdija pod nazivom Balet Verdi premijerno će na Peristilu ostaviti bez daha publiku 26. srpnja i pripremiti ih za Baletne večeri od 7. do 11. kolovoza koje će Sustipan, ako je to moguće, učiniti još šarmantnijim.

U glazbenom dijelu od gypsy jazza do sevdaha


Dvije gitare i kontrabas uigrane u Gypsy Jazzu začinile su 15. srpnja Meštrovićeve Crikvine, a 20. srpnja Zagrebački ansambl flauta oduševit će prisutne lijepim ženama s flautama. Sunčana polja zasjajit će 21. srpnja na Peristilu izvedbom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Zagrebački kvartet saksofona i Ivana Bilić predstavit će se 25. srpnja u Meštrovićevim Crikvinama, a Splitski gudački kvartet 1. kolovoza u Samostanu sv. Frane. Ljubitelji jazza doći će na svoje 4. kolovoza na koncertu Big Band Jazz Night u dvorištu HNK. Univerzalni jezik glazbe, završni koncert 4. ljetne škole Kemala Gekića 10. kolovoza u Meštrovićevim Crikvinama spoj je hrvatske skladatelje i japanske interpretacije, a 13. kolovoza glazbeni dio Splitskog ljeta završava u romantičnom duhu sevdaha Takht Damira Imamovića.

Ako sve nabrojeno nije dovoljno da odmah rezervirate svoje mjesto u publici, možda smo propustili baš ono nešto što biste voljeli čuti, vidjeti ili poslušati, stoga provjerite na www.splitsko-ljeto.hr.