Vojni objekti postali mrtvi kapital

01_02_2007
Vojni objekti postali mrtvi kapital

Gradske vlasti godinama ne iskorištavaju golem potencijal objekata u Dračevcu i Boškovićevoj, Depandansu, a bivši Dom JNA predstavlja ruglo na atraktivnom dijelu obale

Ni punih 15 godina nakon odlaska bivše JNA iz našega grada, splitska vlast nije kvalitetno iskoristila veliki prostorni i infrastrukturni potencijal nekadašnjih vojnih nekretnina, čemu treba pridodati i objekte koje je Ministarstvo obrane prepustilo gradskoj upravi tijekom minulih godina.
Najočitiji primjer lošega gospodarenja je vojarna na Dračevcu, ukupne (neiskorištene) površine od čak 132 tisuće četvornih metara, a slijede je devastirani poslovni prostori u Boškovićevoj, netom pokrenuta obnova zgrade Depandanse...

Sjaj i tuga

Split je tijekom proteklog desetljeća i pol doživio gotovo potpunu demilitarizaciju, koja je počela prelaskom nekadašnje Vojne bolnice pod okrilje KB-a, "razvojačenjem" Tvrđave Gripe i pretvaranjem Banovine iz Komande VPO-a u zgradu gradske uprave, danas vrlo atraktivnu turističkom biznisu. Potpuno suprotnu sliku, međutim, nudi pogled na obližnji bivši Dom JNA, odnosno hotel "Ambasador" koji predstavlja ruglo i prijeteću opasnost za sigurnost građana zbog sporenja u magičnom trokutu Tomislav Ivić-Grad-Komercijalna banka iz Zagreba, u stečaju.

Mnogi smatraju da je krajnje vrijeme za aktiviranje mrtvih kapitala, poput zgrade Depandanse koja već (pre)dugo čeka na preuređenje za potrebe Središnjeg odjela Gradske knjižnice, što je, za usporedbu, već odavno obavljeno u Šibeniku i Puli, gdje su književni naslovi zauzeli zasluženo mjesto u nekadašnjim vojnim prostorima.

Nezavidno stanje

Bržu reakciju MORH-a očekuju i umirovljenici kojima je aktualna ekipa iz Banovine već namijenila današnji hotel "Zagreb" u Duilovu, a da ne govorimo o istočnom dijelu ratne luke u Lori, gdje bi se trebala smjetiti nova splitska sportska dvorana.

U cijeloj priči postoji i jedan svijetli primjer - sveučilišni kampus na Visokoj koji raste iz dana u dan, tako da više nitko ne pamti da se između Bušićeve i Velebitske ulice do 4. siječnja 1992. godine nalazila vojarna "Dalmatinskih proleterskih brigada". Ipak, ni buduće središte znanja usred bivše vojne nekretnine ne popravlja nezavidan dojam o lošem gradskom gospodarenju vrijednim prostorima i objektima.

Vojarna u Lori

Tiha jugookupacija grada danas je stvar prošlosti, a i MORH smatra perspektivnima samo vojarnu u Lori i HRM-ovu bazu za demagnetizaciju na punti Marjana. Status "vojnoga grada" je zaboravljen, ali su prateći objekti postali mrtvi kapital.

Slobodna Dalmacija, Gordan Zubčić