Stomatološki faks u Splitu

30_01_2007
Stomatološki faks u Splitu

Početkom sljedeće akademske godine, od 1. listopada, najvjerojatnije će početi s radom novi Stomatološki fakultet.

Početkom sljedeće akademske godine, od 1. listopada, najvjerojatnije će početi s radom novi Stomatološki fakultet, pa mnogi mladi Splićani, ali i brojni zainteresirani iz dalmatinskih gradova, više neće morati stomatologiju studirati u Zagrebu ili Rijeci.

Dogovorena suradnja
– Završeno je svih pet recenzija koje su dostavljene Nacionalnom vijeću za visoko obrazovanje i Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta, pa tijekom veljače očekujemo od resornog ministra izdavanje dopusnice za izvođenje nastave na novom Stomatološkom fakultetu – kaže prof. dr. Stipan Janković, dekan splitskog Medicinskog fakulteta.
Nastavu će izvoditi profesori splitskog Medicinskog fakulteta u suradnji s kolegama stomatoloških fakulteta iz Zagreba i Rijeke, a vrlo je izvjesno da će im se pridružiti i profesori iz Ljubljane.
– Dogovaramo i suradnju s kolegama iz Milana i Padove – naglašava prof. dr. Janković, dodajući da i za praktičnu nastavu u Splitu postoje svi preduvjeti. Grad podno Marjana ima 12 specijalističkih stomatoloških ordinacija, tri doktora znanosti i šest magistara. U njihovim ordinacijama studenti će obavljati praksu, a uz to, u planu je po modelu javno-privatnog partnerstva gradnja specijalističke Stomatološke poliklinike Medicinskog fakulteta.

Između dviju bolnica
U novoj poliklinici, koja će se graditi između dviju bolnica (Firule i Križine), bit će 15 do 20 stolaca, velika i pomoćne učionice i nužni popratni sadržaji. Novac je osiguran, ishođena je lokacijska dozvola, slijedi dobivanje građevinske dozvole. Za Stomatološki fakultet bit će korišteni svi resursi Medicinskog fakulteta, a planira se i edukacija desetak najboljih kadrova koji će proći specijalizirano usavršavanje za potrebe novog fakulteta. Medicinski fakultet u projekt ulazi s privatnim partnerom, najzainteresiraniji je Dental Centar Marušić, u čijem sastavu uspješno djeluje Srednja zubotehnička škola.

Večernji list, Maja Pejković-Kaćanski