Stanari zauzimaju stanove na Brodarici

30_01_2007
Stanari zauzimaju stanove na Brodarici

Oko 380 obitelji ima pravo useljenja bez obzira na sudske postupke koji se vode između gradske uprave i izvođača radova, kaže odvjetnik Mislav Milas, jedan od kupaca.

Oko 380 obitelji ima pravo useljenja bez obzira na sudske postupke koji se vode između gradske uprave i izvođača radova, kaže odvjetnik Mislav Milas, jedan od kupaca.

Na izjavu direktora "Dal-koninga" Željka Krstičevića da useljenje kupaca u stanove POS-a na Brodarici ovisi o mogućoj žalbi gradske vlasti na presudu Općinskog suda da Grad mora isplatiti investitoru 11 milijuna kuna za komunalnu naknadu, reagirao je odvjetnik Mislav Milas, jedan od kupaca stanova.
Odvjetnik objašnjava da bi Krstičevićeva izjava bila zanemariva kada bi predstavljala samo pritisak na Grad, ali smatra da se njome prijeti upravo stanarima, i to odgodom useljenja.
— Nedopustivo je da izvođač, u ovom slučaju "Dal-koning", kojem je APN kao investitor uredno platio sve obveze, odlučuje o useljenju stanara, jer stanari nisu u sporu ni s Gradom ni s "Dal-koningom" — tvrdi Milas i dodaje:

Prisila na pravosuđe
— Bilo bi protupravno kada bi nakon primopredaje stanova, koja je najavljena za veljaču, "Dal-koning" i dalje bio u posjedu prostora, pa bi stanari legitimno mogli ući u svoje stanove.
Krstičevićeva izjava bi se mogla smatrati i prisilom prema pravosudnom dužnosniku, jer su među kupcima stanova, kako doznajemo, suci Općinskog i Županijskog suda na kojima se odlučuje o sporu, kao i državnih odvjetnika, doznaje se u pravosudnim krugovima.
— Iako čelnik građevinske tvrtke navodi da postupku treba dati određenu prednost na sudu, nitko ne može odlučivati koji slučajevi imaju prednost — naglašava odvjetnik.

Vlasnici strahuju
Budući stanari Brodarice kažu da nisu iznenađeni istupom Željka Krstičevića.
— Ne zanima nas tko je u pravu, već podsjećamo odgovorne kako se radi o podstanarskim obiteljima koji samo preko POS-a mogu doći do vlastitih stambenih kvadrata, za što već otplaćujemo kredite. U svakom slučaju, uselit ćemo se u naše stanove — riječi su budućih stanara Brodarice, koji su željeli ostati anonimni zbog straha od uskraćivanja prava.

Grad će se žaliti
Prema riječima odvjetnika Zorana Perića, Grad zasigurno neće odustati od žalbe Županijskom sudu, a u Banovini su izjavu Željka Krstičevića shvatili kao još jedan pritisak na gradsku upravu.

Slobodna Dalmacija, Tanja Gattin - Zebić / Leo Kovačić