Nova bolnička kuhinja još ne radi

29_01_2007
Nova bolnička kuhinja još ne radi

Tridesetak dana nakon pompoznog otvaranja moderna kuhinja nije u funkciji jer osoblje nije educirano, a ni tehnički problemi nisu riješeni, pa pacijentima stižu hladni obroci iz starog pogona.

Tridesetak dana nakon pompoznog otvaranja moderna kuhinja nije u funkciji jer osoblje nije educirano, a ni tehnički problemi nisu riješeni, pa pacijentima stižu hladni obroci iz starog pogona.

Premda je više od mjesec dana proteklo od pompoznog otvaranja nove kuhinje u Kliničkoj bolnici "Split", čemu je, podsjetimo, prisustvovala i Jadranka Kosor, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, pacijentima u sobe još uvijek stižu hladni obroci spravljeni u staroj kuhinji. Uprava je, podsjetimo, stalno najavljivala kako će novim sistemom pripreme i pakiranja jela bolesnici konačno dobivati toplu hranu, no to je moguće jedino u novouređenom objektu koji još nije stavljen u funkciju.
Gdje je zapelo, upitali smo ravnatelja splitske bolnice prof. dr. Dujomira Marasovića.
— Problem je što se naši kuhari i drugo pomoćno osoblje moraju educirati za rad na tim novim strojevima i dobiti nekakve certifikate. Mislili smo da će to ići brže, no morali smo čekati na dolazak stručnjaka iz "Eurogasta", tvrtke od koje smo nabavili čitavu opremu. Riječ je o preskupim, kompjutoriziranim aparatima na kojima ne može svatko raditi - govori Marasović.

Iako ravnatelj tvrdi kako su svi tehnički problemi za stavljanje kuhinje u funkciju riješeni, doznajemo kako još uvijek nisu napravljeni adekvatni ulazi u čajne kuhinje na odjelima u koje će liftovima stizati hrana iz nove kuhinje. Iskra Šimunović, voditeljica bolničkog Odjela za prehranu i dijetetiku, govori kako je to napravljeno na dijelu odjela, dok će se na ostalima raditi "u hodu"...
Zbog svega navedenog Marasovića smo upitali zašto se uopće žurilo s otvaranjem kad ni on ni Šimunovićeva ne mogu precizirati kad će se u njoj konačno početi kuhati.
— Dva dana prije nego što smo priredili svečano tvaranje dobili smo uporabnu dozvolu za objekt i mislili smo da će edukacija ići brže, no sve je stalo s božićnim i novogodišnjim blagdanima. U svakom slučaju ćemo se požuriti, u interesu pacijenata, naravno - kaže Marasović.
Uređenje bolničke kuhinje, navodno najopremljenije u državi, splitski je KB, podsjetimo, stajalo 35 milijuna kuna.

Slobodna Dalmacija, Linda Perić