Homoseksualci osnivaju udrugu

23_01_2007
Homoseksualci osnivaju udrugu

U splitskom ogranku "Drugog koraka" nitko se neće isticati imenom i prezimenom, jer su nakon zadnje akcije lijepljenja plakata po ulicama grada splitski aktivisti pretučeni.

Početkom veljače u Splitu će prvi put biti osnovana gay udruga odnosno Centar za društvenu integraciju seksualnih i rodnih manjina "Drugi korak" dobit će splitski ogranak.

Poznanici

— Želja nam je s radom početi u manjim gradovima, jer se ne događa sve u Zagrebu niti gay populacija živi isključivo u metropoli. U planu je stoga idućih nekoliko dana pokrenuti ogranak udruge i u Splitu, kako bi se stvari krenule mijenjati nabolje — potvrdio nam je Dorino Manzin, predsjednik novoosnovane udruge "Drugi korak".Unutar ogranka djelovat će desetak Manzinovih starih poznanika iz Splita koji podupiru njegov rad, međutim još uvijek nitko javno, imenom i prezimenom. Razlog potrebe za anonimnošću je, kako kaže Manzin, osjećaj stida i straha od javnog istupanja u prilično konzervativnom okruženju. Naime, nakon zadnje akcije lijepljenja plakata po ulicama grada, splitski aktivisti su, tvrdi Manzin, pretučeni, što je jasna poruka o javnom djelovanju gay populacije. Zadaća ovdašnjeg "Drugog koraka" bit će provoditi projekte Udruge na lokalnoj razini, ali uz pravo i na vlastite akcije i ideje.
Udruga "Drugi korak" nastala je nakon nedavnog raskola u udruzi "Iskorak", i to zbog bitnog razilaženja u mišljenju njezinih članova.

Pozitivni pomaci

— Smatramo da je potrebno naglasak staviti na društvenu integraciju, a manje na prava homoseksualnih osoba kao što je inzistirao "Iskorak". Nije dobro samo kukati, treba isticati i pozitivne pomake koji su ostvareni proteklih godina — pojasnio nam je Manzin. "Drugi korak" će, kako kažu, pokušati uspostaviti dijalog na široj društvenoj sceni, pa čak i sa Crkvom te konzervativnim strankama.


Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić