Za Stari plac novi stadion u Spinutu

22_01_2007
Za Stari plac novi stadion u Spinutu

Splitski ragbi klub "Nada" spreman je ustupiti atraktivni Stari plac u središtu grada, no u zamjenu traži novu lokaciju u Spinutu, nekoliko stotina metara jugozapadno od Hajdukova stadiona, gdje bi do 2009. godine izgradio igralište s tribinama za 9000 gledatelja, klupske prostorije i sportski hotel.

Splitski ragbi klub "Nada" spreman je ustupiti atraktivni Stari plac u središtu grada, no u zamjenu traži novu lokaciju u Spinutu, nekoliko stotina metara jugozapadno od Hajdukova stadiona, gdje bi do 2009. godine izgradio igralište s tribinama za 9000 gledatelja, klupske prostorije i sportski hotel.
- Za dvije godine slavimo 50 godina postojanja kluba i htjeli bismo to obilježiti izgradnjom novog igrališta. Ako bi nam Grad izišao u susret, kandidirali bismo se i za organizaciju finala Europskog prvenstva u ragbiju za 2009. godinu i doveli bismo na našu obljetnicu u Split 16 najboljih europskih ekipa - kaže Tonći Cvitanović, član Izvršnog odbora "Nade", zadužen za koordiniranje aktivnosti za izgradnju igrališta.
Kako su novo bejzbol i ragbi igralište već predviđeni u sklopu gradskog projekta Poljud splitskog GUP-a, "Nada" sada traži da Grad Split krene u otkup zemljišta i pomogne financirati izgradnju. S obzirom na to da je Stari plac, koji bi klub napustio, najvrjednija građevinska lokacija u središtu Splita, u "Nadi" smatraju da njihovu ideju nije nemoguće realizirati, iako je Poglavarstvo trenutačno opterećeno projektom rukometne dvorane, koju bi praktički trebalo dovršiti u istom roku.
- Grad bi nam trebao pomoći najmanje onoliko koliko smo mi uložili na Starom placu i na Gripama, s kojih smo odselili uoči gradnje košarkaške dvorane 1970. godine, ostavivši i 300 četvornih metara zemljišta u našem vlasništvu. Dio novca za izgradnju namaknuli bismo sami i uz pomoć Međunarodne ragbi federacije (IRB). Već smo razgovarali s gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem, predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Jerkovom, članovima Poglavarstva zaduženima za urbanizam i sport Brankom Poljanićem i Ivanom Veštićem, a rečeno nam je da pričekamo još nekoliko mjeseci, do odluke o domaćinstvu Europskog prvenstva u nogometu - kaže Cvitanović. Dok se ne utvrdi cijena potrebnog zemljišta, u klubu ne žele izlaziti s procjenom o vrijednosti njihova projekta.
- Godinama se samofinanciramo, a izgradnja novog objekta sa sportskim hotelom za nas bi bila trajno rješenje. Već smo obavili razgovore s Rusima koji bi ovdje rado dolazili na zimske pripreme i s Englezima koji bi dolazili na proljeće - ističe Cvitanović te navodi da iza kluba stoji niz uspješno organiziranih međunarodnih natjecanja.

Dva igrališta, dvorane i hoteli
Prema idejnom rješenju koje predlaže "Nada", novi sportski kompleks zauzimao bi, s glavnim i pomoćnim igralištem, površinu dimenzija 177 puta 130,5 metara. U prizemlju tribina smjestilo bi se šest svlačionica, sanitarni čvor, mala i velika dvorana s društvenom salom, ekonomat, ambulanta, prostori za trenere, ekonoma i domara, spremište i prostori tehničkog bloka.
Na prvom katu bi se, uz četiri ureda, malu salu, trofejnu salu i kafić, našla hotelska recepcija i 15 dvokrevetnih soba, dok bi na drugom katu bilo još osam takvih soba i restoran. Visina tribina bila bi 9,55 metara mjereno od razine terena, odnosno 6,7 metara od razine istočne ulice, iz koje bi se stizalo na glavni ulaz. Sjeverno od tribina predviđa se parkiralište za 62 automobila.

Nadine seobe i trofeji
"Nada" je lani osvojila drugo, a preklani treće mjesto u Europskom kupu prvaka, potvrdivši status najboljeg ragbi kluba u Hrvatskoj i jednog od najuspješnijih u srednjoj Europi. "Nada" je i jedini klub u Hrvatskoj koji je dobio UNESCO-ovu nagradu za fair play "Pierre de Coubertin". Unatoč velikom broju međunarodnih trofeja i čak 114 državnih titula, klub je u 48 godina postojanja neprestano imao problema s igralištem.
Godine 1969. napustio je veliko igralište na Gripama, a ugovor po kojemu mu je poslije trebalo biti omogućeno korištenje izgrađenog SC Gripe nije ispoštovan. "Nada" se morala snalaziti po igralištima drugih klubova sve dok joj 1979. godine nije dodijeljen Stari plac. Spornom odlukom iz 1997. Grad Split je Stari plac prenio u vlasništvo Hajduka. "Nada" je u sudskom procesu vratila objekt u vlasništvo Grada, no Hajduk se žalio, pa pravomoćna presuda još nije donesena.

SD, Nikola Bajto