Francuski bankari kriju se od pogleda

22_01_2007
Francuski bankari kriju se od pogleda

Izlozi Splitske banke na Peristilu, usprkos prosvjedima konzervatora i arhitekata, ponovno su zastrti, čime je narušen koncept čuvene zgrade prof. Nevena Šegvića.

Zaludu su pjenili splitski i zagrebački arhitekti, zaludu intervencija konzervatora i grintanje novinara, kad bankari s Peristila opet čine po svome. Prije nekoliko tjedana izloge Splitske banke na Peristilu "predizajnirali" su, točnije, oblijepili trakama, tako da se izvana ne vidi izvanredno sačuvano križište Carda i Decumanusa, čime su ponovili pogrešku otprije tri godine, kad su umetnuli neprozirna stakla.

Tako su uništili koncept najpoznatije dalmatinske zgrade iz razdoblja moderne, projektanta Nevena Šegvića, čija je najvažnija vrlina da savršeno poštuje antičke ostatke, a zamisao je da glavne ulice Carske palače budu potpuno vidljive izvana. Nakon reakcije konzervatora, prošlog tjedna očistili su stakla od papira, ali su odmah postavili paravane s južne strane, a sa zapadne, iz Dioklecijanove ulice, ostavili su naljepnice. Kad se k tome pribroji bankomat koji su "utakali" u izlog, te trakama oblijepljeni ulaz, od čuda arhitekture — kako Dioklecijanove, tako i Šegvićeve — nije ostalo gotovo ništa! Bi li se vlasnici, francuski "Societe Generale", isto ovako ponašali i u Parizu, pitanje je na koje možemo pretpostaviti odgovor. Riječ ima konzervator Joško Plejić:
— Reagirali smo na oblijepljeni izlog i sve je vrlo brzo vraćeno u prijašnje stanje, a paravane nisam vidio. Tijekom sljedećih par dana sastat ćemo se s upravom banke kako bismo razmotrili definitivno rješenje problema na Peristilu. Bankarima treba diskrecija, a prostor na Peristilu je, baš suprotno, zamišljen kao potpuno transparentan, i teško je te dvije potrebe uskladiti — zaključuje Plejić, dodajući kako postoji mogućnost i da se banka premjesti na drugu lokaciju.


SD