Split ima antifašističku knjižnicu

19_10_2014 / 15:16h  |  Autor: Mario Vidić  |  Foto: Mario Vidić
Split ima antifašističku knjižnicu

Svi su istakli važnost mladih u aktivnom sudjelovanju na otvaranju knjižnice te su naglasili zadovoljstvo prisustvom mladih u tolikom broju na otvaranju.

Split je  u subotu, 18. listopada, dobio novu knjižnicu, na adresi Bačvice 10 - po prvi put u Splitu otvorena je knjižnica koja u nazivu sadrži izraz antifašistička. Knjižnica se smjestila u prostoru nekadašnjeg Ferala koji je, osim prostora, ustupio i gomilu izdanja koja su obogatila knjižnicu.

Iako skromne veličine, knjižnica je bogata sadržajem, a kako literature o antifašizmu postoji dovoljno, sigurno je da će se još širiti i na taj način pokazati Splićanima važnost antifašizma, kako kroz povijest, tako i danas - a nekima će od njih, nadajmo se, i osvijestiti da antifašizam i komunizam nisu sinonimi.

Otvaranje je započelo govorom Josipa Milata, predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Splita, te nastavilo govorom novinara Damira Pilića, koji je tom prilikom predstavio svoju novu knjigu Splitting o predratnim i ratnim godinama u Splitu. Dragan Markovina, profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu, govorio je o svojoj knjizi Između crvenog i crnog a formalni dio otvaranja knjižnice završio je Krešimir Sršen, predsjednik županijske Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Svi su istakli važnost mladih u aktivnom sudjelovanju na otvaranju knjižnice te su naglasili zadovoljstvo prisustvom mladih u tolikom broju na otvaranju. Mladi antifašisti grada Splita na ovaj su način pružili svim mladima kvalitetan sadržaj i dali do znanja koliko antifašizam smatraju bitnim.